Habony Árpáddal egyeztet az amerikai nagykövet

HírKlikk 2019. május 14. 08:50 2019. máj. 14. 08:50

Rendszeresen tárgyal David B. Cornstein amerikai nagykövet Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával – tudta meg a Népszava több forrásból.

A lap informátorai szerint diplomáciai berkekben nyílt titok, hogy a nem hivatalos főtanácsadón keresztül zajlik az egyeztetés a budapesti amerikai nagykövetség és Orbán Viktor között. A nagykövetség eddig nem kommentálta a hírt, így arra sem válaszoltak, hogy Cornstein kapott-e a Fehér Háztól vagy az amerikai külügytől hivatalos felhatalmazást arra, hogy Habonnyal tárgyalhasson.

Bár az Orbán-kormány hivatalosan mindig tagadta, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója lenne, a karrierjét még restaurátorként kezdő, majd politikai kommunikációs pályára átnyergelő, fideszes médiabirodalmat kiépített kampánytanácsadó - „spin doctor” - számos esetben tűnt fel közvetítőként a különféle tárgyalófelek és Orbán között.

Lehetett miről tárgyalni: Orbán Fehér Házi meghívása annak köszönhető, hogy jókora, az amerikaiakkal kötendő gáz-és fegyverüzletről szóló megállapodás körvonalazódik. Így a magyar fél akkor is vásárolni fog az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázból, ha 2020 után lejár az ukrán-orosz tranzitszerződés. Az amerikai szándék ugyanis az volt, hogy ha már orosz gázt vesz az ország, úgy azt Ukrajnán keresztül tegye, hogy az ukránok továbbra fenntarthassák saját elosztó szerepüket a kontinens gázellátásában.

Jó esély van arra is, hogy norvég-amerikai Konigsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásároljon Magyarország, de más fegyvervásárlás, így a a lejáró lízingszerződésű Gripen vadászgépek helyett F-35-ös amerikai gépek vásárlása is szóba jöhet.  

A lap forrásai megerősítették, hogy Cornstein nagykövet zárt körben többször is úgy fogalmazott, milliárdos üzletet hozott tető alá Orbánnal, akit kifejezetten nagyra értékel. Diplomáciai források azt feltételezik, hogy Cornstein a Fehér Ház felhatalmazásával tartja a kapcsolatot Habonnyal, az amerikai külügy ellenkezése ellenére.

Forrás: Népszava