"Habony Árpáddal ellentétben mi nem közpénzen mentünk el Amerikába"

NVZS 2019. május 20. 16:57 2019. máj. 20. 16:57

„Most válaszoljunk a Fidesz-propagandára?” – kérdezett vissza Kész Zoltán, amikor arra kértük: reagáljon Kocsis Máté fideszes frakcióvezető állítására, mely szerint Márki-Zay Péter lebukott, mivel „a hírek szerint mégsem az amerikai külügyminisztérium hívta Washingtonba”. Soha nem is állították, hogy a meghívó a külügy lett volna. A Mindenki Magyarországa Mozgalom két vezetője a múlt héten tárgyalt az amerikai fővárosban, s ahogy Kész mondja: a budapesti amerikai nagykövetség is segített a találkozók létrejöttében.

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán sűrű programot bonyolított hétfőn és kedden Washingtonban, mindkét napon tárgyaltak a Külügyminisztériumban, s emellett vendégül látták őket a German Marshall Fundnál, továbbá a Kongresszusban is több találkozót tartottak – erősítette meg portálunknak Kész Zoltán. A tárgyalások minőségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy egy újabb látogatás formálódik – közölte az ellenzéki politikus, aki megjegyezte: „Habony Árpáddal ellentétben mi nem közpénzen látogattunk el az amerikai fővárosba, valamint New Yorkba”.

Kocsis Máté vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt Márki-Zayék amerikai útjáról, s állította azt, hogy a hódmezővásárhelyi „lebukott”, s ő is csak egy ugyanolyan hazudós baloldali politikus, mint az összes többi, a székét pedig semmi másra nem használja, mint hogy az országos karrierjét építgesse.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom két vezetőjének amerikai útjáról nem csak a sajtó – a többi között a Hírklikk – számolt be folyamatosan, útjukat, az általuk bonyolított tárgyalásokat Facebook oldalukon is nyomon lehetett követni. Közleményük teljesen tiszta képet teremt: nem is állítja – ahogy soha nem is állították –, hogy az amerikai Külügyminisztérium hívta volna őket meg a látogatásra. Ugyanakkor Kész Zoltán portálunknak elmondta, hogy a budapesti amerikai nagykövetség aktívan résztvett benne, ugyanis segített a hivatalos tárgyalásaik létrejöttében. Közleményük szerint  amerikai magyarok és a German Marshall Fund meghívásának eleget téve látogattak el az Egyesült Államokba. Útjuk során látogatást tettek a Külügyminisztériumban, a Kongresszusban, ahol szakértői szinten tárgyalást folytattak kétpárti delegációkkal. A beszélgetéseken szóba került a magyarországi jogállamiság helyreállítása, a Globális Magnitsky-törvény és a Szabad Európa Rádió magyarországi újraindítása.

A Magnitsky-törvényre ismételten rákérdeztünk Késznél, aki leszögezte: „akikkel erről beszéltünk tisztán látják, hogy szükséges lenne alkalmazni a törvényt Orbánnal és köreivel szemben, de annak nem látják realitását, hogy Donald Trump elnök átengedné azt.”

És valóban, a törvény konkrét esetre történő alkalmazását az elnök egy elnöki utasítással leállíttathatja a Külügy- és a Pénzügyminisztériumban.

Mint portálunk többször beszámolt róla, két beadványt is vizsgál már a két illetékes tárca Washingtonban: mindkettő Orbán és több családtagja, politikustársai és baráti körének tagjai ellen kér vizsgálatot a fent említett törvény alkalmazásával, mégpedig korrupció miatt. Az első beadványt Radványi Miklós, a Frontiers of Freedom elnökhelyettese, a másikat a washingtoni székhelyű civil szervezt, a Human Rights First nyújtotta be. Részletesen a törvényről és annak Orbán-vonatkozásáról itt olvashat.