Habony és barátai Londonból fényezik Orbánt

HírKlikk 2019. április 10. 13:13 2019. ápr. 10. 13:13

Nemzetközi hírügynökséget alapítottak Londonban Orbán Viktorhoz közelálló vezető magyar üzletemberek és politikusok - adta hírül a Reuters. A hírügynökség híradásaiban főleg Közép- és Kelet-Európára összpontosít majd. Orbán szövetségesei ellenőrzésük alá vonták a magyar média nagy részét, és a Fidesz totális ellenőrzést szerzett az állami média felett, amivel a nemzetközi porondon bírálatokat váltott ki a szólásszabadság korlátozása miatt.

Ugyanakkor Orbán képtelen volt ellenőrizni a róla és az országról szóló nemzetközi tájékoztatást, amely a helyi sajtónál jóval kritikusabb. Az új hírügynökség első jelentései azt sugallják, hogy Orbán iránti rokonszenv határozza meg a tevékenységét. A V4NA elnevezésű hírügynökséget cégbírósági adatok szerint 2018. december 31-én jegyeztette be Londonban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország angliai nagykövete. Idén márciusban a 40 százalékos tulajdonrészt szerzett benne Habony Árpád, Orbán szürke eminenciása és fő választási tanácsadója, illetve annak londoni politikai tanácsadó cége, a Danube Business Consulting Ltd..

Később a New Wave Media Group - amely a magyar kormánypárti sajtót ellenőrző KESMA alap tulajdonában van -, Szalay-Bobrovniczkytól megvásárolt egy 57 százalékos tulajdonrészt - írta a hírügynökség. Emlékeztetett rá, hogy a KESMÁ-t, amely hatalmas tulajdonrésszel bír a magyar médiapiacon, tavaly felmentették a versenyhatósági vizsgálat alól azzal, hogy stratégiai nemzeti vagyontárgy. A V4NA a visegrádi államokra való összpontosítást jelez.

Az ügynökség honlapján (V4NA.com) az olvasható, hogy máshonnan is tudósítani szándékozik az európai választás előtt, nevezetesen 50 újságíró és gyors reagálású egység dolgozik olyan helyeken Európában, ahol fontos dolgok történnek: Londonban, Brüsszelben, Párizsban, Berlinben, Budapesten, Belgrádban, Pozsonyban és Varsóban.

A tartalom java fizetős, de a főoldalon olvasható jelentések Orbán populizmusát visszhangozzák. Egy hétfői cím például azt mondja, hogy „egy migráns megölte a feleségét, mert az katolikus hitre tért”. Olvasható továbbá egy riport Matteo Salviniről, ezzel a címmel: „Salvini: Európát az állampolgároknak kell ellenőrizni”. Több más főcímet egyenesen Orbán retorikájából kölcsönöztek.

A V4NA egy emailban adott állásfoglalásban leszögezte a Reutersnak, hogy „konzervatív, jobboldali perspektívából” szándékozik tájékoztatni az európai történésekről. Nem válaszolt azonban a hírügynökség a Reuters azon kérdéseire, amelyek a magyar kormányhoz fűződő kapcsolatait és üzleti terveit feszegették, és Habony Árpádot a Reutersnek nem sikerült elérnie.    

Forrás: Hírklikk