Habsburg a Várban

Dr. Dávid Ferenc       2019. január 29. 07:34 2019. jan. 29. 07:34

Habsburg - Lotharingiai Mihály most aztán tényleg hitelesen bizonyította, hogy kiváló üzletember. 117 négyzetméteres lakást 71 ezer/hó bérlet díjért " megcsípni" nem kis teljesítmény: 607,-- Ft/négyzetméter/hó. Az önkormányzat kapásból megmagyarázta a „bizonyítványt”: nem ők ítélték a lakást a főhercegnek, a bérleti joghoz magánforgalomban, cserével jutott hozzá.

Oké, de azért arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy a város egyik legelegánsabb helyén, ki volt az a korábbi bérlő, aki egy felújított műemléképületben lemondott erről a „világbajnok” bérleti jogviszonyról?! Gondolom, nem ingyért tette: így aztán mindkét fél nagyon jól járt. A korábbi bérlőnek vajon milyen megfontolásból utalták ki a lakást? Jó lenne visszapörgetni az eseményeket, már csak azért is, hogy sok rászoruló – esetleg többgyermekes - család is megtanulhassa ezt a bravúros lakásszerzési technológiát.   

Zuglói lévén gyorsan tájékozódtam, hogy imádott kerületemben (XIV.) mennyi a lakásnégyzetméter díja. 2.800-3.000--Ft, azaz egy 50 négyzetméteres kégli havi 140 ezer forint alatt nem nagyon bérelhető. Az I. Kerületi Országház utcában tehát negyed-ötöd áron lehet lakni, mint a Füredi utcai lakótelepen.

Aztán rájöttem a megoldásra. Egy jó királyra (tartalékban) mindig szükség lehet. A főherceg - mint látjuk - ügyes, talpraesett ember, és bármikor előléptethető uralkodóvá. Papírja is van róla. Fontos, hogy közel legyen a Budavári Nagyboldogasszony-templom (Mátyás templom), ahol egykor Ferenc József koronázására is sor került. Egyébként meg nem árt, ha Habsburg – Lotharingiai Mihály szokja a budavári légkört. Már csak egy kérdésem van: a főherceg is étkezhet a karmeliták kedvezményes Gundel menzáján? Nem csak lakni jó olcsón, hanem jóllakni is!