"Handó Tündének nem előléptetés, hanem bírósági tárgyalás és felelősségre vonás jár"

HírKlikk 2019. október 28. 17:55 2019. okt. 28. 17:55

Az MSZP nem támogatja és az igazságszolgáltatás szemen köpésének tartja az Országos Bírósági Hivatal elnökének alkotmánybíró-jelöltségét.

Handó Tündének nem előléptetés, hanem bírósági tárgyalás és felelősségre vonás jár - közölte az MSZP hétfőn az MTI-vel arra reagálva, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyére Handó Tünde OBH-elnököt jelöli.

Az ellenzéki párt szerint az igazságszolgáltatás és az Alkotmánybíróság "újbóli szemen köpését jelenti", hogy a Fidesz Handó Tündét jelöli alkotmánybírónak, ő ugyanis az általa elkövetett "sorozatos törvénysértések" miatt bírósági tárgyalást érdemelne.

Jelezték: az MSZP nem támogatja, hogy egy olyan "fideszes pártkatona" legyen a testület tagja, aki már eddig is "szolgai módon részt vett a független a bírói ítélkezés felszámolásában".

Stumpf Istvánt az Országgyűlés 2010. július 23-án választotta az Alkotmánybíróság (Ab) tagjává - az akkori jogszabályok szerint - kilenc évre, mandátuma 2019. július 22-én járt le. A 15 tagú testületnek jelenleg 14 tagja van. A jogszabály szerint az Országgyűlés - kétharmados többséggel - az Ab tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok, vagy legalább húszévi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja.

Forrás: MTI/Hírklikk