Hazaárulók Moslékországban

Lovász Péter 2019. szeptember 27. 13:03 2019. szept. 27. 13:03

Hende Csaba született észlény egy szombathelyi kampánygyűlésen aktivizálta közönségét, amikor kórusban kiabáltatta velük: Hazaáruló! Hazaáruló! Nyilvánvaló, hogy ki volt a célpont, a helyi Fidesz tájékoztatást is adott a lényegről, hogy ne legyenek kétségek: „A szombathelyi fórumon szóba kerültek Nemény András (ellenzéki polgármesterjelölt) bevándorlást és betelepítési kvótát támogató mondatai, illetve az, hogy az ellenzéki jelölt éppen azon a napon találkozott Frans Timmermans-szal, amikor Timmermans Soros Györggyel. A résztvevők ennek ismeretében fejtették ki véleményüket”.

Nekem erről Karinthy Frigyes Ady-paródiája jutott eszembe, s egyáltalán nem tűnt paródiának:

„Moslék-ország, hajh cudar ország,
Hajh, Hortobágy, zsír-szívü rém; -
Hajh, Átok-város, Redves-ugar:
Piszok-hazám, mit kapaszkodsz belém?
Fekete vizeken jöttem én.“

Hende Csaba feltehetően Ady Endrét is maga és csapata különös átkaiba foglalta volna, hiszen a költő nem fukarkodott a nemzet és akkor éppen regnáló vezetői bírálatával, ezért aztán Ady - Karinthy Frigyessel együtt - meglehet - hamarost kihullik a nemzeti irodalmi kánonból. (Már ha Takaró Mihály elég sokáig fáradozik irodalmunk méltán elfeledett nagyjainak feltámasztásán.)

Hanem hát ez egyelőre még csak olyan mellékszál Moslék-ország legújabb kori történetéből, mondhatnánk így, a helyiérdekű választások előtt fontosabbnak tűnik két-két és félmillió mélyszegénységben élő honfitársunk sorsa. Velük kapcsolatban (az adóhivatalon túl) akármely hivatalosság legfeljebb csak választás előtt kelti azt a látszatot, hogy törődik velük, amikor krumplit és felhasználhatatlan rezsiutalványt osztogat nekik támogató voksaik reményében. Ők viszont nemigen mennek a szavazófülke tájékára, ezért valójában nem kell velük foglalkozni.

De közmunkát csak az kap, aki majd jól szavaz. Döbrögi úr megmondta, s Lúdas Matyi nem arra lakik. Döbrögi úr bátran összefogdoshatja a ludakat, megszerezheti a termőföldeket, s vele a támogatásokat, unokaöccse, retye-rutyája részt kaphat a nagy üzletekben, rendőrbe, ügyészbe csak akkor botlik bele, ha nem adta le a kötelező obulust, akinek az jár. Tudni kell, hogy kinek,  mikor, mennyi  jár.

De beszéljünk komoly dolgokról, ismétlés a tudás anyja. A közoktatás rogyadozik. A közegészségügy tántorog. A tudósok célkeresztben. A munkavállalóknak alig van érdekvédelme, mert a szakszervezetek működését törvények teszik hatástalanná, sőt lehetetlenné. A GDP uniós pénzből nő, a termelékenység stagnál. A fizetések emelkednek, de más országokhoz képest a béka fenekével vagyunk egy szinten.

A John A. Hartford Alapítvány gondozásában megjelent Ageing Society Index c. kiadvány kutatói tavaly is 18 – nagyrészt közép- és nyugat-európai országot, valamint az Egyesült Államokat vizsgálták meg, milyen a 65 évnél idősebbek életminősége, mekkora a szegénységi arány az idősek között, milyen az idősek és a fiatalok kapcsolata, mekkorák a nyugdíjak, illetve milyen szociális háló segíti a nyugdíjasokat. Egy ország maximum 100 pontot gyűjthetett össze. A lista élére Norvégia került, 65 ponttal, majd Svédország és az Egyesült Államok következik. A régiónkból Ausztria 43, Szlovénia 33, Észtország és Lengyelország 31 pontot ért el. Utóbbi kettőnél gyengébb pontszámot csak Magyarország kapott a 100-as skálán, 23-at.

A miniszterelnök főtanácsadója, Bakondi György, állandóan riogat a migránsok áradatával, s az a macskajancsi, aki éppen most külügyminiszter, rendre fennen világgá kürtöli, hogy az ENSZ, az EU vagy a négy Földközi-tengeri ország bevándorlással kapcsolatos javaslatait Magyarország nem fogadja el. De vendégmunkások jöhetnek százezrével, hiszen pótolni kell azokat a százezreket, akik az utóbbi években kénytelen-kelletlen vagy kalandvágyból elhagyták Magyarországot, s talán már soha nem jönnek vissza.

A kormányszóvivők hada és hű utánzóik, a kormánysajtó derűre-borúra hablatyol, Moslék-ország tévé-nézői, rádióhallgatói folyamatosan látják-hallják az eléjük öntött szennyet, s azon morfondíroznak, vajon az információk között akad-e legalább egy-kettő hiteles is? A babaváró hitellel a gazdagok manipulálnak, a frissen kiadott állampapírt jó részt a gazdagok veszik spekulációs célra,  autóvásárlási támogatást még húszmilliós Lexus és Audi Q7-es beszerzésére is lehet kapni.

Hát persze! Moslékországban a kormány támogatja a rászorulókat (is). Aki nem akarja, hogy Moslék-ország továbbra is efféle módon virágozzon, ballagjon csak el abba a szavazófülkébe! Nagyon itt lenne már az ideje a változásnak, merthogy Petőfi Sándor már jóval korábban, 1847-ben megírta Moslék-ország jellemzését. Íme néhány verssora:

Okatootáia

„Van egy ország, úgy híják, hogy
Okatootáia;
Második szomszédja Kína,
Az első Ausztrália.

És ez, hogy Ausztr(ál)iának
Tőszomszédja, vajmi jó!
Nem lopózhatik be hozzá
A civilizáció....

Virágozzál, dicső ország,
Nagyratermett náció,
S még soká ne háborgasson
A civilizáció!“

No, ennél azért többet érdemlünk!