Hazudott a Fidesz a Nagy-Magyarország térképről

Föld S. Péter 2019. december 19. 10:16 2019. dec. 19. 10:16

Diplomáciai botrányt okozott az a fotó, amelyet Orbán Viktor osztott meg a Facebook oldalán. Egy Nagy-Magyarország térkép előtt ülésezett a Fidesz elnöksége. Ezt a képet tette közkinccsé a miniszterelnök, azzal a megjegyzéssel, hogy „Elnökségi ülés Advent idején.” A fotót, amelyen a mai Horvátország csaknem teljes területe Magyarországhoz tartozik, Horvátországban is észlelték. Nem tetszett nekik, amit láttak.

Olyannyira nem, hogy Andrej Plenkovics miniszterelnök rosszallását fejezte ki az ügyben, s mint mondta, egyeztetett országa külügyminiszterével, hogy a magyar külüggyel beszéljenek majd erről az ügyről. A 24.hu megkérdezte Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnököt, ám érdekes módon, nem tőle, hanem a Fidesztől jött a válasz. „A Fidesz az elnökségi üléseit a Lendvay utcában tartja, amely egy történelmi épület. Ebben az eredeti térkép látható. A magyar történelmet nem fogjuk megtagadni.”

Eddig a Fidesz válasza, amely, mint írtuk, nem a kérdezettől érkezett. De hát nem is ez a baj ezzel a szöveggel, hanem az, hogy hazugság. Merthogy, nem az volt a kérdés, hogy hol tartja a Fidesz az elnökségi üléseit, és nem is az, hogy megtagadja-e a Fidesz a magyar történelmet. Hanem az, hogy a jeles grémium miért egy Nagy-Magyarország térkép előtt ülésezett.

Nos, Gábor Györgytől, az emlékezőnek is kiváló filozófustól tudjuk – mert megírta a Facebookon –, hogy ez a történelmi épület eredetileg a zsidó Groedel család tulajdonában volt, majd 1919-ben rövid időre a Budapestet megszálló román csapatok tábornokai laktak ott. Nem látszik életszerűnek, hogy a román tábornokok a Fidesz által történelminek nevezett épület falát egy Nagy-Magyarország térképpel ékesítették volna.

Gábor György azt is leírja, hogy a Kádár-korszakban az Állami Egyházügyi Hivatal székelt az épületben. Erről a szervezetről sok mindent lehet tudni. A többi között azt, hogy éppenséggel nem az egyházak és a vallásos emberek, hanem az egypártrendszer elvtársainak érdekében végezte a tevékenységét.

A rendszerváltáskor a Fidesz kapta meg az épületet, s mint a filozófus írja, 1994-ben még biztosan nem volt ott a térkép. Nem is lett volna logikus, hogy ott legyen. A Fidesz akkoriban még nem nagyon rajongott ezekért a trianonos izékért – amikor az Antall-kormány Trianon emléknapot hirdetett az országgyűlésben, Orbán Viktor és fideszes frakciótársai tüntetőleg kivonultak a parlamenti ülésteremből.

Ennyit a Fidesz által történelminek nevezett épületről, és arról, miként hazudik a Fidesz az általa meg nem tagadottnak mondott magyar történelemről. És bár már sokszor leírtuk, leírjuk megint, mert még rengetegszer le kell írnunk: a hazugság – ha sokszor és hangosan mondják – legföljebb hihetővé válhat, de igazsággá soha.