Hiába az OLAF-jelentés, Farkas Flóriánt védik az égiek

HírKlikk 2019. június 21. 09:01 2019. jún. 21. 09:01

Tavaly októberben már megküldte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a Legfőbb Ügyészségnek a nyomozásukat lezáró megállapításait az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által bonyolított 1,6 milliárd forintos Híd a munka világába program szabálytalanságairól, ám azt Polt Péter legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra.

A dokumentumot végül megszerezte a 24.hu, melyből kiderült, hogy az OLAF büntetőeljárásban való kivizsgálást javasolt az ügyészségnek, hogy a Farkas Flórián által vezetett ORÖ hogyan használta fel a támogatási összeget.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem próbálta egy idő után titkolni, hogy elképesztő szabálytalanságok történtek az elvileg roma felzárkóztatásra szánt pénzekkel.

Farkas Flóriánék például a pénz 15-20 százalékát egy budai villaépületre költötték, hogy onnan koordinálják a programot, ám lényegében a fennmaradó összeget sem a célnak megfelelően használták fel – ez is szerepel az OLAF-jelentésben. Szó szerint:

„érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el”.

Amikor az első szabálytalanságokra fény derült, az ORÖ még megpróbálta átalakítani a toborzási rendszert és megindult a taglétszám növekedése, de a bevont romák végül semmilyen képzésben nem vettek részt, a program nem valósult meg.

A problémákat látta a Balog Zoltán által vezetett minisztérium is, amely végül 24 szabálytalansági eljárást indított, ebből 11 esetben meg is állapította a szabálytalanságokat.

Az OLAF ajánlásai ellenére, az EMMI és a magyar hatóságok négy éve nem tudták megállapítani a csalás felelőseinek kilétét.

Forrás: 24.hu