Himnusz Emlékhely épül Szatmárcsekén

HírKlikk 2024. május 10. 11:45 2024. máj. 10. 11:45

Himnusz Emlékhely és új Kölcsey Ferenc Emlékkiállítás létesül Szatmárcsekén, az egykori Kölcsey-kúria helyén – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM)

„A magyar kultúra nemzeti önazonosságunk alapja, egyéni és közösségi létünk éltető ereje. A kormány elkötelezett kultúránk, hagyományaink ápolásában, hogy méltó emléket állítson nemzeti imánk és nemzeti összetartozásunk jelképének, Kölcsey Ferenc Himnuszának, ezért kiemelt emlékhelyként fejleszti Szatmárcsekét" – írták a közleményben.

Hozzátették: a kormány döntött a „Szatmárcseke, a Himnusz emlékhelye" című beruházás megvalósításáról, amelynek keretében az egykori Kölcsey-kúria helyén létrejön a többfunkciós, integrált kulturális intézmény részeként a Himnusz Emlékhely, továbbá az új Kölcsey Ferenc Emlékkiállítás. A fejlesztésnek fontos része a műemléki Csónakos fejfás református temető felújítása.

„Az állami támogatásból létrejövő fejlesztés a régió kulturális és turisztikai életének fellendítésére is szolgál: turisztikai és infrastruktúra fejlesztések megvalósulásával, valamint a település életében meghatározó közösségi- hitéleti, kegyeleti terek megújulásával" – áll a közleményben.

Forrás: MTI