Hirtelen sérülékennyé vált Orbán hatalma

HírKlikk 2024. május 2. 15:40 2024. máj. 2. 15:40

A Fidesz politikai gépezetében legutóbb megmutatkozó mély megosztottság sok megfigyelőt meglepetésként ért. Novák Katalin államfő és Varga Judit igazságügyi miniszter februárban sokkot okozó lemondása azért következett be, mert a kormány megpróbált eltusolni egy pedofil botrányt, és ennek nyomán a felszínre törtek az Orbán hatalmi struktúrájában meglévő feszültségek – írta az amerikai Demokrata Párthoz közelálló blog-csoport egyik szerzője.

Az illető a World Politics Review című, a Princeton egyetem megbízásából a Johns Hopkins University Press által kiadott, rendkívül tekintélyes negyedévi külpolitikai folyóiratot idézte.

Az eredeti cikk szerzője, Alexander Clarkson, a londoni Kings College európai tanulmányokkal foglalkozó előadója úgy látja: erre adott válasz az, hogy Magyar Péter, aki addig Orbán rezsimjének belső embere, és egyben Varga Judit férje volt, felmondott az állami cégekben viselt funkcióiban, és új politikai mozgalmat alapított, amelynek célja, hogy lebontson egy korrupt status quo-t. Magyar új Tisza Pártja április elejére már tömegtüntetéseket tartott, és sietve dolgozott egy országos hálózat kiépítésén, azzal a céllal, hogy az Orbán politikai bázisában megszerezzék a választott tisztségviselőket és szavazókat.

Egy Magyarhoz hasonló figura hirtelen elpártolása, aki sokáig dolgozott a Fidesz politikai gépezetének szívében, nem csupán a morális skrupulusok hirtelen felismeréséről szól. Amint az más félig, vagy teljesen tekintélyelvű rezsimeknél is látható, minél tovább maradt Orbán hivatalban, annál inkább beásták magukat a hatalom legfelső szintjein a belső köreiben beásott figurák, akik mind 60-70 évesek. Az ambiciózus negyvenes karrieristákban már akkor is türelmetlen frusztrációt váltott ki a sötét kilátás, hogy még egy évtizedet várjanak, amikor még nem tört ki a Fidesz körüli botrányok újabb köre.

A Fidesz belső feszültségei még akkor is nagyon rövid idő alatt a politikai gépezetével szembeni külső kihívássá lettek, ha Magyar habozik, vagy megbotlik, és ez azt jelzi, hogy mennyire sérülékennyé vált Orbán hatalma. Még a legdominánsabb tekintélyelvű vezetők is mindig szembekerülnek dilemmákkal, amikor meg kell jutalmazni az ambiciózus fiatalokat, de úgy, hogy az idősebb, régi haverok ne idegenedjenek el, mert az utóbbiak lojalitása a cement, amely összetartja a kliensrendszert. Ha Orbánt valaha megbuktatják, senki ne csodálkozzon, ha a hozzá legközelebb állók valamelyikéről derül ki, hogy ő a könyörtelen működtetője annak a műveletnek, amelynek a célja, hogy levegyék Orbánt a tábláról – idézte a blogger a szakértőt.

 

Forrás: Hírklikk