Holnap kiderülhet, hogy a Kúria előtt is meg tudom-e védeni az igazamat

Tóth Bertalan 2019. március 12. 17:18 2019. márc. 12. 17:18

Mi történik az Orbán-rendszerben Magyarországon, ha egy országgyűlési képviselő beleássa magát az egyik legnagyobb és legösszetettebb energetikai mutyi felderítésébe, majd a következtetéseit megosztja a nyilvánossággal? Évekig járhat bíróságra...

Szinte napra pontosan öt éve indítottam azokat a közérdekű adatigényléseket, amelyekből kiderült, hogy az Orbán-kormány és az MVM akkori vezetése milyen módszerekkel játszott át éveken keresztül piaci lehetőségeket az Orbán Viktor kötélbarátjának, a Garancsi István résztulajdonában álló MET Zrt-nek. Az ügyleteken az offshore cégek mögé bújt valós tulajdonosok százmilliárdos hasznot zsebelhettek be, míg a magyar államot és az adófizetőket ugyanekkora kár érhette.

Azóta már mások is levezették, hogy a MET üzlete messziről bűzlött, az ügylet szereplőinek döntései nem magyarázhatók pusztán a piaci logika és a konkrét történet keretein belül. Lett volna mit nyomozni, de az ügyben tett feljelentéseket a Polt Péter által irányított nyomozóhatóság elutasította. Helyette engem - és az ügyről író újságírókat - perelt be a MET Zrt. a személyiségi jogának vélt sérelme miatt.

Tőlem összesen mintegy 22 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelt. A pert első és másodfokon is megnyertem, a bíróság nekem adott igazat. 

Holnap kiderülhet, hogy a Kúria előtt is meg tudom-e védeni az igazamat a MET Zrt. által kezdeményezett felülvizsgálati eljárásban.