Ide az unió pénzét nekünk!

Lovász Péter 2019. szeptember 4. 14:30 2019. szept. 4. 14:30

„Elfogadhatatlan a 2021-2027-es időszakra vonatkozó európai uniós keretköltségvetésről szóló javaslatban alkalmazott kettős mérce, ahogy a kohéziós és a közös agrárpolitika finanszírozásának tervezett csökkentése is - szögezte le Varga Judit igazságügyi miniszter, miután az EU soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős miniszterével tárgyalt hétfőn Brüsszelben.“ (MTI)

Összefutottam a minap régi ismerősömmel, uniós polgárral, üldögélt valamely belvárosi romkocsmában, és derűsen szemlélte a helyiség forgatagát. Szemlátomást igen jól érezte magát, kortyolgatta borát, miután már tisztára törölgette tányérját a remek pörkölt bekebelezése után. Megörültünk egymásnak. Hogy vagy-hogy vagy? Család, unokák, mi újság felétek?  - Remek szép város Budapest, jó itt turistának lenni. Hogy városlakónak is jó-e, azt ti tudjátok. - mondta nekem a barátom. - Hanem azért egy két dolgot nem értek nálatok, s szeretném, ha világosságot gyújtanál fejem sötétjében.

Ugyanis olyan dolgokat hallok a magyar kormányról, amelyektől feláll a szőr a hátamon. Itt van például a bájos, frissen kinevezett igazságügyminiszter, aki rövidnap előtt nyilatkozott az EU tervezett, új költségvetéséről. Emlékezetem és a híradás szerint nagyjából ezt mondta: Magyarország ebben a formájában elutasítja a tervezetet, egyfelől mert a kohéziós források a közép-európai térség számára csökkennének leginkább, ami szerinte teljességgel ellentétes az unió elveivel és céljaival. Másfelől szerinte a kohéziós alapok jól működnek, s ez maradjon is így! Nem lehet útközben megváltoztatni a szabályokat, és a korábbival ellentétes logika szerint elkezdeni elosztani a forrásokat!

Miért nem? - kérdezem én. - Miért ne lehetne az új költségvetést új logikára alapozni, ha a tagállamok többsége, különösen pedig a nettó befizetők, mint az én hazám, úgy látják, hogy vannak országok, amelyek megsértik az Európai Unió alapértékeit, amely országokban a támogatásokat elsinkófálják, nem a felzárkózásra, az oktatás, az egészségügy, a szociális rendszer fejlesztésére, hanem magánzsebek kitömésére használják. Én, mint uniós adózó, nagyon rossznéven veszem, hogy Magyarország kormánya - amint hallom - semmibe veszi a Sargentini-jelentést, sőt azt állítja, hogy a holland képviselő Magyarország ellensége és elferdíti az igazságot. Azt a jelentést tudtommal az Európai Parlament kétharmados többséggel fogadta el hitelesnek. A Velencei Bizottság, az Európa Tanács, az ENSZ néhány intézménye külön-külön is több jelentésben igazolta Judith Sargentini megállapításait. Belekukkantottam a jelentésbe, s elhűlten láttam, hogy Magyarországon a kormány

- Megsérti az Unióban elfogadott alkotmányos alapelveket, hiszen felborította a fékek és ellensúlyok rendszerét, és nyíltan jogsértő választási rendszert tart életben

- Megsérti és veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét, a bírák jogait

- Szervezője és kiemelt haszonélvezője a korrupciónak

- Nemigen törődik a magánélet védelmével, például a parlament nem ratifikálja az isztambuli egyezményt

- Rendre megsérti elvben független intézmények működését, sőt hatalma alá vonja azokat

- A sajtó 80 százalékát, a közszolgálati orgánumok mindegyikét a kormány irányítja. Ez durván sérti a sajtó- és vélemény-nyilvánítási szabadságot.

- Cudar módon megsérti a tudományos élet szabadságát.

- Vallási közösségeket kénye-kedve szerint fogad be az elismert egyházak sorába, vagy éppen zár ki onnan. Vagyis megsérti a vallásszabadságot.

- Civil szervezeteket úri kedve szerint minősít Soros ellenséges csapatainak és idegen ügynököknek, miközben kedvenceinek önti a közpénzt. Ez durván sérti az egyesülési szabadságot.

- Magyarországon vannak egyenlők s vannak egyenlőbbek. Az egyenlő bánásmódhoz való jog a mindennapi életben és a közéletben minduntalan sérül.

- A kormány a kisebbségek elleni hátrányos megkülönböztetés ellen szóban határozottan fellép, de propaganda-hadjárataiban erősen érezhető az antiszemitizmus. A cigányellenességnek hagyománya van Magyarországon, de a kormány ez ellen sem tesz sokat.

- A migránsok ellen a határra kerítést von, s idővel nem ad nekik ellátást, mert a magyar jog ezt lehetővé teszi. Ugyanakkor Brüsszeltől pénzt követel a „határvédelmi kiadásokra“, holott gyakorlatilag nem hajlandó az EU országokkal együttműködni a menekültkérdés megoldásában.

- Végezetül kétséges Magyarországon a vállalkozások alapításának, működtetésének szabadsága, s a kormány nemigen törődik a szociális jogok érvényre juttatásával.

Hát milyen alapon követel a miniszter asszony támogatást az uniótól? A nemzetközi sajtó szerint a helyzet Magyarországon a Tavares-jelentéstől a Sargentini-jelentésig, s azóta is csak romlott. Úgy hallottam, életbe léptettek valami ocsmány rabszolgatörvényt, kifosztották a tudományos akadémiát, befejezték Szegeden a katolikus stadiont, és százmilliárdért építenek új kézilabda-csarnokot, jóllehet a kórházaitokban kevés a műszer, a kötszer, a gyógyszer, már jelentős az orvoshiány, s a tanárok is elvándorolnak, és ezernyi más baj megoldására nincs pénz.

Az OLAF vizsgálatai alapján Magyarországon kormány(közeli)-szervek lopnak, csalnak, hazudoznak, szidják az Uniót, mint a bokrot, de közben tartják a markukat. Ha az EU olyan nagyon sérti Magyarország szuverenitását, hát lépjetek ki, mint a lüke britek. Akkor majd megmarad nektek pénzforrásnak Orbán Viktor, s láthatjátok, mire mentek egyedül. Vagy ez nem tetszik? Én is adózó uniós polgár vagyok, a támogatás az én pénzem elosztásról is szól. Én a magyar kormánynak nem adnék egy eurócentet sem. A pénz ugyan jár a rászoruló uniós tagoknak, de ennek fejében muszáj lenne betartani bizonyos önként vállalt, írott jogi és íratlan erkölcsi szabályokat! A magyar kormány éppen ezt nem teszi!

Így ömlött a szó régi ismerősömből a pesti romkocsmában, s nekem minderre nem volt értelmes válaszom. Majd talán a választók adnak megfelelő feleletet minderre október 13-án a szavazófülkében.