Így akadályozza meg a Fidesz az ellenzéki összefogást Egerben

HírKlikk 2018. december 14. 09:27 2018. dec. 14. 09:27

Közelednek a 2019-es önkormányzati választások, és úgy tűnik, a jelenleg Eger közgyűlésében a képviselők többségét, valamint Habis László személyében a polgármestert is adó Fidesz inkább előremenekül, és kísérletet tesz bármilyen ellenzéki együttműködés megfúrására. Az Egri Ügyek úgy értesült, hogy a kormánypárt azt tervezi, "jogtechnikai felülvizsgálat" keretében átírják Eger Megyei Jogú Város Alapokmányát.

A jelenlegi szabályozás szerint attól függetlenül alakíthatnak képviselőcsoportot az önkormányzati képviselők az egri közgyűlésben, hogy különböző jelölőszervezetek - azaz pártok, pártszövetségek vagy civil szervezetek - jelölték őket a választáson, és az ő színeikben nyertek mandátumot, esetleg független jelöltként jutottak be a közgyűlésbe. A képviselőcsoportok az egyéni képviselőkkel szemben olyan jogosultságokkal rendelkeznek, amely megkönnyíti munkájukat, erősíti pozícióikat a helyi Fidesszel szemben.

A kormánypárt tervei szerint képviselőcsoport alakítására jövőben csak az önkormányzati képviselők választásán egyazon jelölő szervezet jelöltjeként indult és mandátumot szerzett képviselők lesznek jogosultak. A mandátumot szerzett képviselő pedig csak egy képviselőcsoportnak lehet majd tagja.

Vagyis ha a Fidesz terve átmegy, akkor nem tömörülhetnek egységbe az ellenzéki pártok, civil szervezetek képviselői, valamint a függetlenek. Tovább nehezítené az ellenzék dolgát, hogy a képviselőcsoport alakításához szükséges képviselői létszám 3 főről 4-re növekedne.

Via: Egri Ügyek