Így fog kinézni a CEU új bécsi kampusza

vazsu 2019. március 22. 14:30 2019. márc. 22. 14:30

A Közép-európai Egyetem (CEU) bemutatta – igaz, egyelőre látványtervekkel – bécsi kampuszát, ahol az idén szeptembertől megkezdik az oktatást. A bécsi kampuszra azért van szüksége, mert a magyar parlament által elfogadott Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat, így az újakat Bécsben fogadja majd. Közel 20.000 négyzetméteren lesz a CEU bécsi otthona 2025-ig, azután egy végleges helyre költöznek majd – az új helyről már folynak a tárgyalások Bécs városával.

A Közép-európai Egyetem (CEU), amely az elismert QS nemzetközi egyetemi rangsor szerint a világ egyik vezető egyeteme a társadalom-, bölcsészet- és üzleti tudományok terén, ma jelentette be az új kampuszról a részleteket. Mint közleménye összegzi: egy ambiciózus, több millió eurós átépítési projekt lezárultával egy 6 emeletes épület várja majd a CEU új diákjait ősszel.

A kétfázisú felújítási projekt első fázisának becsült költsége 8.5 millió euró, amely nem tartalmazza az audiovizuális technológia és a bútorok árát, valamint a tervezési és konzultációs díjakat. A második fázisra a CEU még nem írt alá szerződést. Az első fázisban a CEU három, összesen közel 12.000 négyzetméter alapterületű szintre költözik be, ahol  a többi között  24 tanterem és 3 számítógépes labor,  egy 1.200 négyzetméter alapterületű könyvtár, egy 200 fős auditórium, kávézó és közösségi terek várják a diákokat és az oktatókast. A második fázis után további 8.000 négyzetméter áll majd a körülbelül 1.500 fős hallgatói közösség, köztük a bécsi CEU első alapképzésében részt vevő diákjainak rendelkezésére.

A közlemény idézi Michael Ignatieffet, a CEU elnök-rektorát, aki köszönetet mondott a jelenlegi és a korábbi bécsi városvezetőknek, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, és Heinz Faßmann oktatási miniszternek, „és mindazoknak, akik elkötelezettek az akadémiai szabadság mellett. Bécsi jelenlétünk lehetőséget ad arra, hogy egy nagyszerű város pezsgő kulturális életének részeseként növekedjünk tovább.”

A dokumentum emlékeztet arra, hogy mivel a magyar parlament által elfogadott Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat, az egyetem 2018 decemberében bejelentette, hogy minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A 2019-es tanév átmeneti év lesz: az új diákok a bécsi kampuszon és Budapesten is tanulnak majd, míg a tanulmányaikat már megkezdett diákok Budapesten fejezik be képzésüket. A 2020-as tanévben több diák, oktató és munkavállaló tartózkodik majd Bécsben. A CEU célja, hogy a folyamat végén két kampusszal rendelkezve, két helyszínen folytasson világszínvonalú kutatási és oktatási tevékenységet, és a CEU InnovationsLab inkubátorházának segítségével az innovációt is támogassa mindkét városban.