Így hal meg a legtöbb magyar

HírKlikk 2019. október 2. 05:30 2019. okt. 2. 05:30

Szomorú adatokat közölt az Eurostat. Európában minden nyolcadik haláleset valamilyen keringési rendellenességnek tudható be, de ezek 90 százaléka a 65 év felettieket érinti. Nem meglepő, hogy a férfiak gyakrabban halnak meg szívbetegségek következtében, mint a nők.

A Pénzcentrum elemzése szerint Magyarországon különösen rosszul áll: nálunk 100 ezer lakosra vetítve 367 ez a szám, ami még mindig messze elmarad a lista alján helyet foglaló Litvániától, ahol 100 ezer lakosból 560 halt meg valamilyen szív- vagy koszorúér-betegség következtében. Ha azt nézzük, hogy az EU-s átlag 118, akkor a magyar szám ennek tükrében sokkal rosszabb.

A legjobban a franciák állnak, náluk mindössze 46 ilyen haláleset történt 100 ezer lakosra vetítve. megdőlt tehát a sztereotípia, hogy a franciák a zsíros étkezések miatt gyakrabban halnak meg keringési betegségekben, igaz lehet ellenben, hogy a vörösbor jó hatással van a keringésre. Jól állnak a mediterrán országok is, így egyértelműnek tűnik, hogy a szívkoszorúér-betegségek összefüggésbe hozhatók az étkezéssel. Legrosszabbul pedig a kelet-európai országok állnak.

Forrás: Pénzcentrum