III/III-as énekessel ünnepelteti a kormány a rendszerváltás évfordulóját

Föld S. Péter 2019. november 12. 14:21 2019. nov. 12. 14:21

Listát küldött a kormány a külképviseleteknek. hogy kik azok a történészek, politológusok, valamint művészemberek, akiknek a meghívásával emelhetik a rendszerváltás 30 évfordulójának ünnepi fényét külföldön. Nem meglepő, hogy a kormány semmit sem bíz a véletlenre, mert nem szeretné, ha valamelyik külhoni ország magyar követségén olyan honfitársaink is szót kapnának az évforduló kapcsán, akik méltatlanok erre a megtiszteltetésre. Értsd: nem rajonganak Orbán Viktorért és kormányáért. Ennek megfelelően szinte kizárólag a Fidesz holdudvarához tartozó hírességek meghívását javasolják ünnepi szónoknak vagy fellépő művésznek. Figyelem: az írás végén 18+!

Mindez persze súlyos önkritikai is egyben, mert azt jelzi, hogy a kormánynak nem sikerült megbízható embereket találnia a fontos külhoni posztok élére. Ha sikerült volna, akkor most rájuk lehetne bízni azt, hogy kiket hívnak meg szónokolni, énekelni, festeni, zongorázni, mert feltételezhető róluk, hogy nem nyúlnak mellé., hanem biztos kézzel találják el Orbán Viktor amúgy kényes ízlését.

Orbánék bizalmatlansága a saját embereikkel szemben nem újkeletű: a külügyminisztérium már 2017-ben is eligazította a külképviseleteket, megmondta nekik világosan, hogy ünnepi beszédeikben mire helyezzék a hangsúlyt. A melegen ajánlott üzenet akkor, 2017 augusztusában így hangzott: „Választás előtt állunk: Szent István Magyarországa és a Soros-terv között.” Aztán megvolt a választás, Magyarország Szent Istvánra szavazott, Soros pedig mehetett a levesbe. Ami persze nem csoda, hiszen Szent István sokkal jobb fej, mint Soros György. Gyorsabb száz gáton, több fekvőtámaszt tud lenyomni és távolugrásban is kenterbe veri a magyar származású amerikai milliárdost.

Most nincs ilyen dilemma, viszont a megbízható meghívhatók között olyan erkölcsi magasságosok is megtalálhatók, mint például Vikidál Gyula, aki az egypártrendszer embert próbáló éveiben III/III-as besúgóként Dalos néven jelentett a társairól. Vikidál-Dalos tehát átjutott szűrőn, vagyis, a kormány szerint alkalmas arra, hogy méltó módon reprezentálja a rendszerváltozás harminc évét. 

Ráadásul Vikidál-Dalos nemcsak énekelni tud, de a történelmet is képes közelebb hozni a fiatalokhoz. 2005 tavaszán például Pozsonyban járt, ahol a Déjà Vu nevű klubban okította a helyi ifjúságot. Elmondta nekik, hogy valójában mit is jelent a mostanság sokat emlegetett dákoromán elmélet. Azt jelenti, mondta két dal között Dalos-Vikidál, hogy a farkasnak nem két, hanem három gyereke volt: Romulus, Remus és Romanus. De mivel csöcséből (sic!) csak kettő volt, így Romanust az apja szoptatta. Innen a dákó elnevezés.

Reméljük, hogy Viukidál-Dalos művész úr két zeneszám között ezt a kedves kis történetet is megosztja majd a minden bizonnyal nagyszámú és értő hallgatósággal