Ismét nagyot kaszálhat Matolcsy bankja

HírKlikk 2020. április 14. 05:30 2020. ápr. 14. 05:30

Az elmúlt hetekben – más befektetési termékekhez hasonlóan – az arany ára is nagyon erősen ingadozott, most azonban – a hét elején – hét éve nem látott magasságba emelkedett. Most azonban az elmúlt másfél-két hétben erős drágulásban van – a válság miatti félelmeknek köszönhetően. Míg március 20-án a határidős piacokon 1484 dollár volt az unciánkénti árfolyam, addig 1736 dollárra ugrott ez mostanra. A drágulást egyre jobban táplálja, hogy egyszerre rohamoznak a hagyományos menedék befektetésért.

A roham akkora volt, hogy az 1856 óta aranyban is utazó Credit Suisse például közölte vevőivel, hogy elfogytak kiskereskedelmi fizikai arany készletei. A bankárok magán jeteket bérelnek és katonai szállítókat győzködnek arról, hogy segítsenek a megvásárolt aranyrudakat hazaszállítani – írja a Növekedés.hu összefoglalója nyomán a Napi.hu.

A cikk szerint, a Wall Street bankárai Kanadától kértek segítséget, de az állami Royal Canadian – mint jelezte, a járvány miatt korlátozott létszám dolgozik – csak egyféle aranyrudat gyárt és nehézségeket okoz a megrendelések kielégítése. A fizikai aranykészletek lényegében tehát elfogytak, ha valaki új tömböket venne.

A már legyártottak szállítása Londonból pedig nagyon megdrágult: általában egy uncia arany szállítási költsége 20 cent körül van, nagyjából további 20 cent, hogy olyan súlyúra formázzák a rudakat, amelyek megfelelnek a New York-i szabványoknak. Erre tevődik még 10 cent pénzügyi költség. (A londoni szabvány szerinti aranyrudak 400 unciásak, az amerikai tőzsdei kontraktusok viszont 100 unciás rudakra vonatkoznak.) Most az elszállításon a két központ között öt tonna esetében, egy bank durván 80 ezer dollárt keres. A járvány által fűtött piacon azonban ez három-négyszeresére emelkedett, de vannak hírek arról is, hogy egy öt tonnás szállítmányon 11 millió dollárt keresett egy pénzintézet.

A márciusi áremelkedést követte a raktárkészletek bővülése is: március 23. óta több mint hatmillió uncia aranyat szállítottak a Comex raktáraiba. Ez még elmarad egyébként a 16 millió unciától, ami 2002 óta a legmagasabb szint.

A portál hozzáteszi: a Goldman Sachs előrejelzése szerint, a „félelem által hajtott befektetői érdeklődés" nyomán a jegyzések egészen 1800 dollárig is felszaladhatnak.

Az Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank a tavalyi év eredményének döntő részét, 250 milliárd forintot fizetett be osztalékként tulajdonosának, a magyar államnak. A nyereség meghatározó része, csaknem 230 milliárd forint az árfolyamnyereségből származott, ezen belül is az arany-befektetéseken elért nyereség csaknem 140 milliárd forint volt. A portál szerint, most ez még tovább ugorhat a drágulás közepette.

Forrás: Napi.hu