Iványi Gábor: Nem adjuk fel!

HírKlikk 2019. szeptember 23. 11:03 2019. szept. 23. 11:03

Egy dolgozójának sem utalt többet 130 ezer forintnál a legutóbbi fizetéskor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, sokuk járulékainak befizetésével pedig évek óta gond van – jelezte az RTL Klub Híradójának a szervezet egyik munkavállalója

Iványi Gábor a Klubrádió Esti gyors című műsorában azt mondta: egyszeri nehézség volt. De nem először fordul elő, hogy nehezen jön össze a bérekre való. Körülbelül ezer ember dolgozik oktatási, szociális intézményeikben. A kormány azzal, hogy elvette az egyházi státuszt, elvette a kiegészítő támogatást és az 1 %-ot is, ami „több mint felháborító”.

Ő is perelte a NAV-ot, amiért olyan értesítést kapott, hogy nem megfelelő szervezetnek kínálta fel a pénzt és nyert is. De ugyanúgy van, mint a határnál az éheztetés, hogy aki perel, az igazat kap, de mindenkinek perelnie kell, nem precedensértékű egy ítélet. Az a strasbourgi döntés, amely megállapította, hogy alkotmánysértő a magyar állam egyházi elismerés-gyakorlata, felhívta a figyelmet, hogy ez anyagi válsághoz vezethet.

A mostani törvénymódosítás azt mondja, hogy ha nem egyházi intézményeik működtetésére elfogadnak támogatást, akkor nem lehetnek újra bevett egyházzá. Miközben minden egyház így tartja fenn intézményeit – hívta fel a figyelmet Iványi Gábor. Elvileg egy alkotmánybírósági döntés alapján már évekkel ezelőtt vissza kellett volna állítani az egyházi státuszukat, de ez soha nem történt meg. Szerinte a kormány azt akarja, hogy amíg ők regnálnak, ne is kaphassák vissza.

Minden felajánlást szeretettel fogadnak, örülnek akár a 9000 forintos rezsiutalványnak is, mert azt (mivel magánszemély használhatja fel) el tudják juttatni nehéz szociális helyzetű, rászoruló családokhoz. Nem adják fel, amit lehet, nem hagynak abba, és annak ellenére, hogy ilyen „vert helyzetben” vannak, folytatniuk kell bizonyos szolgáltatásaikat, mint a szegény gyerekek oktatását, betegek, idősek, hajléktalanok segítését.

Forrás: Klubrádió