Ízekre szedték Áder Jánost

Nagy András 2019. január 4. 16:23 2019. jan. 4. 16:23

Ízekre szedte Dávid Ferenc a köztársasági elnök indoklását, amivel Áder János aláírta a fideszes parlamenti többség által aggályosan elfogadott túlóratörvényt. A közgazdász szerint például már eleve nem állja meg a helyét az az indoklás sem, hogy a rabszolgatörvény nem ütközik az Alaptörvénybe. Ugyanis ez utóbbi kimondja, hogy a pihenéshez és a szabadsághoz való jog minden magyar munkavállalót megillet – fejtette ki az ATV péntek reggeli műsorában.

"Ezt heti 60-70 órás heti munkaidőnél hogyan képzeli a köztársasági elnök?"  - tette fel a kérdést.

Márpedig ha alkotmányos jogok sérülnek egy törvény elfogadásával, akkor az alkotmányosság első számú őrzőjének kutya kötelessége lenne fellépni ellene. Dávid Ferenc szerint nem állja meg a helyét Ádernek az az érve sem, hogy számos már európai országban határoznak meg hasonló, vagy az évi 400-at is meghaladó túlórakeretet.

"Ez akkora csúsztatás, mint a ház, mert ezekben az országokban jóval alacsonyabb viszont a heti normál munkaidő, tehát például egy francia munkavállaló alapból évi 240 órával kevesebbet dolgozik mint egy magyar"

– hívta fel a figyelmet Dávid Ferenc..

Végül kitért az önkéntesség elvét hangsúlyozó kormánypárti kommunikációs elemre, amit a köztársasági elnök az indoklásában szintén magáévá tett.

„Fogalmilag kizárt, hogy munkáltató és munkavállaló között ahol függelmi jogviszony van, az önkéntesség elve érvényesülhessen. A túlóravállalás a legtöbb esetben nem kedv kérdése, hanem csinálom amit a munkáltató mond, vagy elvesztem a munkámat, vagy kimaradok a következő bérfejlesztésből."

– reagált a közgazdász.

"Amikor azt látjuk, hogy egy törvény ennyi társadalmi feszültséget okoz, a megítélése pedig kifejezetten negatív, akkor boldog új évet és jó munkát kívánni az indoklás végén cinikus viselkedés"

– véli Dávid Ferenc, akit saját bevallása szerint rendkívül felpaprikázott az elmúlt év végén már a cafetéria-rendszer likvidálása, az elhúzódó bértárgyalások, illetve a lakástakarék-pénztárak kitakarítása is, amik egytől-egyik munkavállalók tízezreit érintették rosszul.