Januártól új szabályok lesznek a budai várban

HírKlikk 2018. december 29. 19:29 2018. dec. 29. 19:29

Új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely a Budai Palotanegyeddel kapcsolatban tartalmaz új szabályokat.

A Napi.hu szúrta ki, hogy a Budai Palotanegyedben - a jövő év első napjától - a rendeltetésszerű és a turisztikai célú használatot leszámítva, csak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. engedélyével és a meghatározott használati díj megfizetése után lehet a közterületet használni.

A rendelet kimondja, hogy Budai Palotanegyedben található közterületek használatához a vagyonkezelő, vagyis a Várgondnokság Kft. hozzájárulása szükséges és azért fizetni is kell. Kivétel rendeltetésszerű és a turisztikai célú használat, azaz a járókelők és turisták a Várnegyed közterületein szabadon sétálhatnak.

Szintén ingyenesek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó hivatalos állami, valamint kiemelt fontosságú rendezvények, továbbá az állami protokolláris rendezvények is. Minden más közterületi használatra azonban szerződést kell kötni a vagyonkezelővel, aki a használatba adást megtagadhatja, ha úgy látják, a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység sérti a Budai Palotanegyed mint nemzeti emlékhely méltóságát.

A napi.hu szerint ebből a szabályból az is kikövetkeztethető, hogy a tüntetések megtartását is el lehet utasítani.

Forrás: Napi.hu