Jelentősen felértékelődhet a Fidesz a Néppárton belül

HírKlikk 2019. április 19. 05:02 2019. ápr. 19. 05:02

28 tagállam 43 közvélemény kutatója készítette el az európai parlamenti választások előtti utolsó mandátumbecslését. Az eredmények azt mutatják, hogy a britek részvétele sem sodorná veszélybe az Európai Néppárt (EPP) biztos győzelmét az európai uniós választásokon.

Az előrejelzés szerint az EPP 180 képviselői helyet szerez, a szocialisták pedig 149-et. A harmadik legnagyobb frakció, 76 mandátummal a liberálisok lennének, míg a negyedik helyen várhatóan az Európai Konzervatívok végeznének.

A közvélemény kutatók egybehangzó véleménye szerint Magyarországon a Fidesz-KDNP biztos győzelmet arat majd és 13 képviselőt küldhet az Unióba. A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3 helyet szerezne, míg a DK és a Momentum 1-1-et. Az LMP az előrejelzések szerint nem jut be a júliusban felálló új Európai Parlamentbe.

A mandátumbecslés Olaszországban a Salvini vezette Északi Liga toronymagas győzelmét vetíti előre, míg Franciaországban Emmanuel Macron pártja fej-fej mellett van Marine Le Penével.

Az európai parlamenti frakciók szempontjából Németországból 30 mandátum érkezhet az Európai Néppárthoz. Ez alig kétszer több, mint a sokkal kisebb népességű Magyarországé. Ez adott esetben jelentősen felértékelheti a Fidesz pozícióját a Néppárton belül.

Deutsch Tamás a HírTV-nek úgy fogalmazott:

"ma jelen pillanatban, könnyen lehet, hogy alig kétszer annyi mandátuma lesz a CDU-CSU-nak az Európai Néppártban, mint a Fidesz-KDNP képviselőinek. Könnyen lehet, hogy ahhoz a helyzethez képest, hogy jelenleg a hetedik legnagyobb nemzeti delegáció vagyunk, ennél jóval előkelőbb helyen végzünk. Azt gondolom, új fejezetet nyit majd a Fidesz és a Néppárt viszonyában."

Forrás: Hírklikk