Jogilag rendben vannak Bayer Zsolt Úri dolgai

Nagy András 2019. április 4. 12:55 2019. ápr. 4. 12:55

Bármennyire is szemet szúró, jogilag nem aggályos Bayer Zsolt budai vári lakáshoz jutása, még azon a nevetségesen alacsony áron sem, amit a kormánypárti publicista az Úri utcai ingatlanért havonta fizet – derül ki a Hírklikk által kérdezett várnegyedi lakosok, valamint a környék ingatlanpiaci viszonyaira rálátó képviselő szavaiból.

Mint megírtuk, potom összegért bérel lakást Bayer Zsolt, méghozzá a főváros egyik legelőkelőbb részén. Az 50 négyzetméteres lakás a budai Várban található, a frissen felújított karmelita kolostortól pár száz méterre. A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa a portál szerint február vége óta birtokolja az ingatlant, amiért az önkormányzattól kikért adatok szerint kevesebb, mint 32 ezer forintot fizet havonta.

Nem tévedés, a miniszterelnöki rezidencia tőszomszédságában ma valóban annyiért lakik a karcos fogalmazásairól híres publicista, amennyinél egy átlagos, peremkerületi lakásnak nagyjából a rezsije is többe kerül. Bayer ugyanakkor információink szerint nem jogtalanul jutott hozzá a szóban forgó ingatlanhoz.

Jelenleg négy módon lehet lakáshoz jutni a Várban. Lehet egyszerűen vásárolni egy újonnan épült lakást (ebből van a legkevesebb). Lehet örökölni szociális alapú örökbérletet. Lehet cserével is hozzájutni örökbérlethez, továbbá lehet normál, úgymond piaci bérleti díjért hozzájutni örökbérlethez. Bayer esete ezek közül a harmadik, azaz lakást adott örökbérletért cserébe. Ilyeneket bőven hirdetnek erre szakosodott ingatlanosok – tudtuk meg. Például egy várfalon belüli, egyébként szintén Úri utcai 89 négyzetméteres szociális örökbérletért 38 ezer forintot kérnek, egy várfalon kívüli 50 négyzetméterért pedig havonta már csak 10 ezret.

Ebből kiindulva Bayer a maga 32 ezer forintjával nem fizet kirívóan keveset, a várbeli szociális alapú bérleti díjakhoz viszonyítva legalábbis. Így tehát jogilag nem fogható az ügy, mivel Bayer a tartós bérleti jogot szerezte meg a korábbi bérlőtől, cserébe pedig a saját magántulajdonát adta. Az persze kérdés, hogy a Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa hogyan tudott lecsapni erre a lehetőségre, de ez nem jogi kategória.