Jogsértően kampányolt Kocsis mellett az önkormányzati újság

HírKlikk 2019. május 3. 06:01 2019. máj. 3. 06:01

A VIII. kerületi önkormányzat ingyenes „Józsefváros” című lapja megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét – mondta ki csütörtöki határozatában a Fővárosi Választási Bizottság.

A grémiumhoz az MSZP nyújtott be kifogást, miután az önkormányzati lapban csak Kocsis Máté és a Fidesz-KDNP álláspontja jelent meg több alkalommal az EP-választásokkal kapcsolatban, s ezzel a párt szerint sérült a választásokon induló szervezetek esélyegyenlősége.

A választási bizottság megvizsgálta a panaszt, s egyhangúlag kimondta a jogsértést, egyúttal kötelezte a lapot, hogy következő számában tegye közzé a határozat megállapításait, ugyanakkor bírságot nem állapított meg.

A testület indoklásában többek között az Alkotmánybíróság álláspontjára hivatkozott, mely szerint alkotmányjogi szempontból nem kifogásolható, ha választás idején az alapvetően közpénzből működtetett állami médiaszolgáltatón, valamint az önkormányzati nyomtatott sajtón az Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria számon kéri a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség megsértését. A verdikt három napon belül megfellebbezhető, így egyelőre nem jogerős.

Forrás: Népszava/Hírklikk