Jöjjenek az ördög ügyvédei

Németh Péter 2019. október 14. 11:35 2019. okt. 14. 11:35

Az Ördög ügyvédje vasárnap hatalmasat nyert, miközben fogalmunk sincs arról ki is ő valójában. Színrelépésével egyértelműen megváltoztatta a kampány irányát, a hangsúlyokat, de legfőképpen olyan látleletet adott a kormányzó pártról, amely sokak számára megmutatta: halálos és fertőző kórt hordoz magában az egész szervezet; egészségesnek mutatva és hazudva magát terjeszti ezt a kórt, miközben pontosan tudja magáról, hogy a látszat és a valóság köszönő viszonyban sincs egymással. Az Ördög ügyvédje megmutatta a társadalomnak azt a röntgenfelvételt, amelyen világosan látszik milyen beteg gócok vannak a szervezetben, az egész rendszerben.

Paradox módon ott döntöttek úgy, hogy felesleges közbeavatkozni, ahol – akiről – ez a felvétel készült; a győriek nem érezték annak szükségét, hogy legalább a fertőzés terjedését megállítsák. Borkai ott maradt – nyilván csak egy darabig – a városa élén; ki tudja milyen megfontolások vezették a győrieket, amikor magukra húzták még jobban a szégyent, és a változatlanság mellett döntöttek. Nyilván a helyzet nem maradhat így, Orbán Viktor is tudja, látja, hogy a vasárnap ugyan Győrben nem azt tették az emberek, amit a józan ész diktált volna, de az ország jelentős területein viszont megértették , hogy mit kell tenniük, hogy cselekedniük kell.

Köszönet érte az Ördög ügyvédjének. És ezt a köszönetet nem valami ellenzéki attitűd mondatja velem, hanem Magyarország érdeke. Az az érdek, hogy az országnak legyen esélye meggyógyulni, ne uralja el végleg az az erkölcsi fertő, amely nem pusztán a fékeveszett paráználkodásban nyilvánul meg, hanem a végtelen korrupcióban, pénzlopásban, de főként a másik ember, a nem közéjük való végtelen lebecsülésében. Ma a hatalom részesei, és ide sorolom a szakma, az állítólagos újságírás képviselőit is, lopott pénzzel teletömködött zsebbel tüntetik fel magukat mindenhatónak, beszélnek nagyképűen, fölényeskedve, gúnyolódva, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy pozíciójuk megingathatatlan.

Már rég nincs semmiféle erkölcsi tartásuk, szakmai becsületük, a jólétért cserébe hajlandóak voltak minden piszkosságra, hazugságra, embertelenségre. Skrupulusok nélkül tettek tönkre emberi életeket, családokat, csak azért, hogy kiszolgálják ezt a mérhetetlenül morálisan lepusztult rendszert. Vállalták például, afféle előcsapásként, hogy kiborítják Wittinghoff Tamás félrelépését, vállalták, hogy tönkreteszik a zuglói jegyzőt, szemrebbenés nélkül hamisítottak egy szexuális zaklatási ügyet László Imrével szemben, és vállalták azt, hogy követik lesifotósként Karácsony Gergelyt, ürügyet szolgáltatnak a hamis rendőrségi eljárásnak Pikó András – most mondhatjuk így – kerületében.

És tették mindezt egyfelől a hatalom elvtelen szolgálataként, saját kényelmes életük biztosításaként, és persze azért is, mert feladták minden önállóságukat. A hatalom ezeket a „leleplezéseket” rendelte meg tőlük, és már nem tehettek mást, talán nem is akartak, végrehajtottak. Mégpedig annak érdekében, hogy az általuk – Orbánék által – már ismert Borkai-féle felvételeket semlegesítsék.

Lehet, hogy Finkelstein agya hiányzott, de most ezt alaposan elmérték: a Fidesz kommunikációs technikája ezúttal nem működött. Nem sikerült a győri polgármester esetét egy a „másokkal is megesik az ilyesmi” üzenetté egyszerűsíteni. És azért nem sikerült, mert itt sokkal többel kellett szembesülniük az embereknek, egyszerre láthatták egy dzsentorid élet kiteljesedését, és azt, hogy az összes élvezethez a pénzüket használják fel.

Hiába volt tehát az elővágás, Borkai nem pusztán a pucér fenekét mutatta meg, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszerének hamisságát, az üres szómágiákat, a kereszténység tartalom nélküli említését. Rávilágított arra, hogy azok a tengeri hajóutak, amelyek például Mészáros Lőrinc kalandozásait mutatták be rokoníthatók Borkai kirándulásaihoz, az anyagi fedezetük bizonyosan hasonló. Ami persze egyben azt is jelenti, hogy az Ördög ügyvédjének még sok dolga van, sok a feltáratlan eset.

A vasárnapi eredmények után bízhatunk abban, hogy ez az ördögi ügyvéd már nincs egyedül. Hogy a budapesti és jónéhány nagyvárosi áttörés elő fogja szedni azt a sok szennyet, mocskot, amit ez a Rendszer eltakart, és amiből valójában élt. Jelzés értékűnek tekinthető, hogy a Várat elfoglaló Orbánnal szemben is lázadtak az ott lakók, a Karmelita kolostor erkélyéről letekintő miniszterelnök csak egy elfogadhatatlan betolakodó. Olyasvalaki, aki híveit eltartja, de még inkább kitartja.

Ahhoz, hogy ez a kitartotti rendszer végképp megszűnjön, lendületet kell vennie a sok-sok új ördögi ügyvédnek, ugyanakkor azt bizonyítani, hogy az új hatalmasok, nem azok, ténylegesen szolgálnak és a köz javára fordítják a pénzünket. Ha így lesz, 2022-re sikerülhet száműzni a korrupt rendszert. Legyen figyelmeztető mindenki számára: mostantól mindig ott lehet a közelünkben az Ördög ügyvédje.