Jön az éhezők viadala?

Ujhelyi István 2018. december 16. 08:56 2018. dec. 16. 08:56

Ne mondják, hogy nem szóltam előre! Olyasvalami közeleg, amelyre még nem számítanak és a Fidesz minden eszközzel azon dolgozik, hogy ne is számítsanak. De legalábbis ne őket tegyék majd érte felelőssé.

Az európai közösséggel szembeni eszement szabadságharc (illetve annak kirakati látszata), valamint a habzsoló fideszes vagyonfelhalmozás és a sietős hatalomkoncentráció valódi oka sokkal egyszerűbb és sokkal rémisztőbb, mint azt gondolnánk. Minden egy tudatos felkészülés része.

A kormánypártok által áterőltetett, a magyar dolgozókat kizsákmányoló rabszolgatörvény siettetése és a kormánypárti médiumokból összevont, törvények fölé helyezett fideszes médiagólem is pontosan összefüggnek egymással. Olyan gazdasági válság közeleg, amelynek kikerülhetetlen, húsbavágó következményei lesznek. Orbánék pontosan tudják, hogy baj lesz. Nem kicsi.

A gazdasági növekedés, az olcsó pénz időszaka véget ért, a nacionalista-illiberális politikai erők kereskedelmi háborúja, az egyes tagállami kormányok pénzügyi realitásokat figyelmen kívül hagyó költségvetési politikája visszafordíthatatlan lavinát indítanak el. Ehhez társul a Fidesz Európa-ellenes kekeckedése, amelynek következtében nemcsak a válság miatt számolhatunk majd kevesebb forrással, de az uniós támogatások jelentős részétől is megfosztanak minket. Ínséges időszak jön, amelyre fel kell készülni. A Fidesz ezt teszi. Csak nem úgy, ahogy felelős vezetőktől elvárnánk. 

A nemzeti együttműködés rendszerének uralkodó osztálya ugyanis ahelyett, hogy a közelgő válság legvédtelenebb áldozatait védené, helyette közpénzből ácsol saját magának Noé-bárkáját. Azért habzsolnak és gyűjtenek maguk alá minden mozdíthatót, hogy legyen mit elveszíteni a viharban. A rabszolgatörvényre is azért van szükségük, hogy a válsághelyzetben a multik ki tudják használni a rákényszerült dolgozókat, ezzel csökkentve – nem az egyén, hanem a nagyvállalatok – várható veszteségét. És, akinek még nem esett volna le a tantusz: a média központosítására is azért van elsősorban szükség, hogy a közelgő válságot a maguk ízlése és ellenségképe szerint lehessen kommunikálni.

Nem az lesz a védtelenség oka, hogy a kormány fenntarható rendszerek kiépítése, szociális háló szövése és euróövezeti védelem helyett csak saját magára és eszement látványberuházásokra költötte a közpénz, hanem majd összehangolt agymosással megy a sorosozás, brüsszelezés, a nemzetközi tőke támadásának bizonygatása. A propagandával azonban nem lehet majd jól lakni.

Az üres stadionoknak is legfeljebb az lehet majd a funkciója, hogy ott rendezzük meg az éhezők viadalát. Ezért kell látni és látszódnia annak, hogy tudjuk mi történik. Legkorábban a májusi EP-választáson lehet megfelelő irányt szabni ennek az önző és a védteleneket cserbenhagyó hatalomnak. Önökön múlik.