Ők másként tökéletesek

Németh Péter 2019. június 26. 08:27 2019. jún. 26. 08:27

Beismerem, hogy kissé meredek a gondolattársítás, már csak azért is, mert fogalmam sincs arról, hogy az Európa Tanács közbeszerzéseket vizsgáló testületének, a GRECO-nak, van-e bármi köze a híres festőhöz, El Grecohoz.

Itt és most engedjék meg, hogy úgy kezeljem, mintha lenne, de még innen is tovább lépek, Assisi Szent Ferenchez. Kétségtelen, hogy meredek ugrások ezek, a minden mindennel összefügg elméletének része, de egyszer talán még ez is megbocsátható. De adós vagyok azzal, hogy miként kerül ide Szent Ferenc is. Nos csak azért, mert El Greco meglehetősen sokszor választotta témájául Szent Ferencet.

Azt a Ferencet, aki a legenda szerint a Szent Miklós templomban – mindez a 13. században történik – felütve az oltáron lévő evangéliumos könyvet a következő szövegrészletet olvasta fel: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között.” (Mellesleg ezen a napon született meg a ferences rend – 1209 április 15.)

Megismétlem: a GRECO nevű szervezetnek nyilván nincs köze sem a spanyolhoz, sem pedig Ferenchez, tekintsük tehát ezt egy egyszerű asszociációs játéknak. Olyan játéknak, amellyel eljuthatunk odáig, hogy az említett Európa-tanácsi szervezet korrupciós jelentését, amelyet – 46 másik ország mellett – elkészített Magyarországról, a magyar kormány nem engedte nyilvánosságra hozni.

Az a kormány, amely fennen hirdeti kereszténységét, sőt azt állítja magáról, hogy ő az, aki megvédi a keresztény Európát, annak kultúráját, természetesen a bevándorlóktól. Márpedig ennek a kultúrának része lenne Szent Ferenc tanítása is, ő ugyanis azt mondta híveinek felolvasván a fent idézett sorokat: „Testvérek ! Ez a mi életünk! Ez a mi regulánk! Menjetek hát, és tegyétek meg, amit hallottatok.”

A 13. század óta persze sok víz folyt le a Dunán, megváltozott az életünk, Assisibe is csak legfeljebb azért megyünk, hogy megcsodáljuk a templomot a domboldalon, és nem azért, hogy Szent Ferenc tanításait a magunkévá tegyük. De talán akkorát még sem fordult a világ, hogy épp az ellenkezőjét tegyük, mint amit Ferenc tanított. Merthogy a magyar kormány, a most regnáló, másként akar tökéletes lenni, tagjai a saját életüket akarják a lehető legmagasabb nívóra emelni, semmit nem akar szétosztani a szegények között, sőt: őket a sorsukra hagyja. Hogyan is akarna szétosztani bármit, amikor saját híveit kell jóllakatni. Ehhez pedig kiváló mecénást talált, többek között az Európai Unióban; az onnan jövő pénzeket gondos kezek kezelik, és takarják el azok elől, akik körön kívül esnek. Ezért aztán hiba lenne, ha megengednék, hogy avatatlan személyek megzavarják köreiket, holmi jelentéseiket a nyilvánosságra hozzák.

Fehéroroszország és Magyarország, a demokrácia és a szolidaritás eme két mintaállama nem járulhat hozzá, hogy idegenek belepiszkítsanak tiszta közéletünkbe. Már a jelentés elkészülte is nyilván több kérdést vetne fel, igazságtartalma pedig bizonyosan elégtelen. Egyszerűbben szólva, hazugság úgy, ahogy van. Mert itt bizony nincs korrupció, átláthatóan osztják az uniós és hazai forrásokat, gondosan ügyelnek a tisztaságra, az csak merő véletlen, hogy rendre olyanok nyernek, akik szorosan kötődnek a NER-rendszeréhez. Amely rendszer, amúgy, egyre inkább tűnik családi rendszernek. És ezzel mi a baj, hiszen – többek között – éppen El Greco festette meg a Szent családot….

Forrás: Hírklikk