Karácsony az első, Tarlós a második

Föld S. Péter 2019. július 2. 13:01 2019. júl. 2. 13:01

Kerestük az MTI hírei között a Závecz Research Intézet legújabb közvélemény-kutatásának az eredményét, de nem találtuk. Pedig, készült egy felmérés, mely szerint a budapestiek úgy látják, hogy az őszi főpolgármester választáson Karácsony Gergely esélyesebb, mint a regnáló városvezető, Tarlós István. Utóbbi győzelmére 43 százalék, míg az ellenzéki jelölt győzelmére 47 százalék számít.

Ősszel, már amennyiben tényleg lesz választás és Orbán Viktor nem futamodik meg az utolsó pillanatban, kettőjük között dől el a verseny. Puzsér Róbert, ha elindul, elvisz majd néhány százalékot az ellenzéki jelölttől, és az sem kizárt, hogy a Fidesz rajta kívül még más futóbolondokat is csatasorba állít, de ez valójában nem oszt és nem szoroz: ha a feltételek nem változnak meg drámaian, akkor várhatóan a Závecz által mért - vagy Karácsony szempontjából még annál is jobb - eredményre számíthatunk.

Budapesten ugyanis nem kedvelik Tarlós Istvánt. Sokaknak a személye miatt nem szimpatikus - pikírt, lekezelő, bántó stílusa inkább illik egy falusi kocsmába, mint a budapesti Városházára. De nem a stílus a fő baj Tarlóssal, hanem az, hogy a fővárosiak a Fidesz emberének tartják. Nem városvezetőnek, hanem helytartónak, olyan embernek, aki nem Budapest, hanem a Fidesz érdekeit képviseli.

Lehet persze sorolni, hogy mennyi minden épült az elmúlt években, és hogy a következő években még ennél is több épül, Tarlós akkor sem tudja lemosni magáról, hogy kiszolgálta a Fideszt, segített abban, hogy Orbán Viktor kormánya széthordja a főváros javait. A nemzeti össztermékhez való hozzájárulásánál jóval kevesebbet osztanak vissza Budapestnek, amely Orbán szemében bűnös város. Pedig, ennek a városnak nincs más bűne, minthogy lakói a sokszínűséget szeretik a szürkeség helyett, többre tartják a versenyt az előre lefutott közbeszerzéseknél, és sokan vannak, akik azt gondolják, hogy az országnak nem lebutított, tanulatlan tömegekre, hanem kiművelt emberfőkre van szüksége a boldoguláshoz.

Összefoglalva: a budapestiek többsége nem olyan városban szeretne élni, mint amilyen országot Orbán kreált a hazájukból. Ezért van, hogy többen tartják esélyesebbnek Karácsonyt, mint Tarlóst. És nincs az a mocskos propaganda, lejárató, karaktergyilkos lejárató hadjárat, ami ezen változtatna.