Karácsony és a lenácizott Berci bácsi

Föld S. Péter 2019. október 25. 07:47 2019. okt. 25. 07:47

Nácinak nevezte Wass Albertet Karácsony Gergely főpolgármester, és ezzel megbántotta a magyarokat. Illetve, előbb csak a magyarok egy részét, azokat, akik szimpatizálnak Wassal. A többi magyarnak csak később okozott csalódást, amikor bocsánatot kért, amiért Wass Albertet lenácizta. Az október 23-án ragyogó beszédet mondó, a választási kampányban igazi államférfivá érett Karácsony utóbb beismerte, hogy hibázott. Nem azzal, hogy lenácizta Wasst, és nem is azzal, hogy bocsánatot kért. Az volt a hiba, hogy egyáltalán belement ebbe a baromságba.

​​​​​​Karácsony az Indexnek adott interjújában arra utalt, hogy Wass náci volt és kollaboráns. Ezzel nehéz volna vitatkozni, és ettől még akár jó költő és kiváló publicista is lehetne. De nem volt az.

Először azok támadták Karácsonyt, akik szimpatizálnak Wass Albert gondolataival, majd azok mentek neki a frissen megválasztott főpolgármesternek, akik gyűlölik a fasizmust és a nácikat. Karácsony amúgy nem vonult vissza Wass Albert nácizása ügyében, csupán annyit mondott, hogy bánja, amiért megbántotta azokat, akik kedvelik Wass Albertet. Tegyük hozzá: a szerző irodalmi munkássága kevésbé ijesztő, mint a közéleti megnyilvánulásai, bár írásaiban is vannak vállalhatatlan, undorító, antiszemita elemek.

Ennek legjellemzőbb példája a Patkányok honfoglalása, mely műben a szerző a zsidókat patkányokhoz hasonlítja. Békeidőben elmegy az ilyesmi, igaz, akkor sem vállalható, de normális viszonyok között legföljebb valaki jól pofán csapja a szerzőt és el van intézve a dolog. Amikor azonban Wass Albert a Patkányok honfoglalásáról értekezett, éppen vészkorszak volt Magyarországon, vagyis, a magyar zsidók kiszolgáltatottsága soha nem látott méreteket öltött, mert a magyar állam nemhogy nem védte meg zsidó származású polgárait, hanem éppen ellenkezőleg járt el: tevékenyen részt vett előbb jogfosztásukban, majd fizikai megsemmisítésükben.

Ilyen körülmények között írta Wass Albert hírhedt dolgozatát, ami túl azon, hogy gyomorforgató, antiszemita szöveg, morálisan is vállalhatatlan, mert egy üldözött, védtelen embercsoport elleni uszítás volt.

Ezzel együtt, nem állíthatjuk, hogy mindenki, aki kedveli Wass Albert verseit, náci volna. Sokan vannak a kedvelői között olyanok is, akik csak az „Adjátok vissza a hegyeinket” hamis, árvalányhajas nosztalgiájára gerjednek, valamint olyan honfitársaink, akiknek tetszenek az olyan semmitmondó közhelyek, amelyek közül egyet Orbán Viktor is idézett az október 23-i ünnep kapcsán: „A víz elfut, a kő marad.”

Ha egy állat úgy totyog, mint egy kacsa, nokedlit eszik, és hápog, vasárnap pedig finom kacsasült készül belőle, akkor futhat el akármennyi víz, maradhat bármennyi kő, az a valami bizony kacsa.