Karácsony veszélyeztetheti Orbán hatalmát

HírKlikk 2019. május 30. 14:50 2019. máj. 30. 14:50

„Miért lehet veszélyes Orbán számra egy budapesti kerület?” - ezzel a címmel mutatta be a Der Tagesspiegel egy rendkívül hosszú és aprólékos cikkben Karácsony Gergelyt és Zuglót.

A szerző szerint Orbán Viktor ugyan nagy hatalommal bír, de Budapesten van egy baloldali enkláve, onnan indul az ellenzéki Karácsony Gergely a budapesti főpolgármesteri tisztségért, akinek jók az esélyei. Azok körében, akik azt akarják, hogy a tekintélyelvű Orbán Viktor veszítsen hatalmából, tudják, hogy ebből a szempontból döntő lehet, hogy ki ül a polgármesteri székben.

A cikk szerzője számos programjára elkísérte Karácsony Gergelyt, és bemutatta elképzeléseit. Ismertette Orbán Viktor ténykedését, külön kiemelte, hogy mennyi közbeszerzési megrendelést kapott Mészáros Lőrinc cégbirodalma, és azt írta: Orbán rendszerében nincs hely az olyan baloldali politikusoknak, akik az emberi jogok, vagy a környezetvédelem mellett lépnek fel, akik toleráns szociális államot akarnak és fellépnek a korrupció ellen. Zugló kísérlet Karácsony számára: meg akarja mutatni, hogy még a Orbán által kiépített illiberális rendszerben is lehetséges szociális, átlátható és tisztességes politikát folytatni.

A cikk a polgármesterrel folytatott beszélgetés alapján ismertette annak zuglói tevékenységét, valamint azt, hogy bár igyekezett együttműködni a Fidesz kerületi képviselőivel, „de amikor főpolgármester-jelölt lett, ez az együttműködés mintegy gombnyomásra megszűnt”.

Egy helyi civil szervezet elmondása alapján a cikk felhozta a parkolási ügyet is. Karácsony Gergely azt javasolta, hogy a jövőben kizárólag az önkormányzat működtessen a kerületben parkolóórákat, mert azt reméli, hogy ezzel helyreállíthatja az átlátható politikusként ismert imázsát. Ám a Fidesz és az MSZP nem hajlandó tárgyalni az indítványról, és a polgármester minden szavazáson kisebbségben marad a képviselőkkel szemben.

A cikk végül Karácsonyt idézi, aki azt mondta, még mindig hisz abban, hogy lehet másként politizálni, mint eddig, és ezt szívesen bebizonyítaná Budapest főpolgármestereként.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha elveszti a választást, azt mondta: „Nincs B-terv”.

Forrás: Hírklikk