Kétszer annyian halnak meg nálunk 65 éves koruk előtt, mint az uniós átlag

HírKlikk 2018. november 25. 13:46 2018. nov. 25. 13:46

Kétszer annyian halnak meg nálunk 65 éves koruk előtt, mint az uniós átlag - egyebek között ez derül ki az Európai Bizottság és az OECD jelentéséből. A kormány szerint 2010 óta nőttek az egészségügyre fordított kiadások, a jelentés szerint viszont Magyarország stabilan a leszakadó országok között van.

76 év – ennyi volt a születéskor várható élettartam 2016-ban Magyarországon az OECD és az Európai Bizottság jelentése szerint. Ennél rosszabb mutatót csak Romániában, Litvániában, Bulgáriában és Lettországban mértek. De arányaiban a daganatos betegségbe is a legtöbben Magyarországon halnak bele.

Az EMMI államtitkára ezzel szemben folyamatosan javuló tendenciákat lát az egészségügyben.

Az Egyenes Beszéd című műsorban Rétvári Bence azt mondta: "2010 előtt minden országban az OECD-ben nőtt az egészségre fordított kiadás, csak Magyarországon csökkent." – Elég baj az nekünk. "Mindenhol máshol, GDP arányosan. Tehát ha az egész költségvetést nézem." – Most mennyit nőtt? "2010 óta a 7. legnagyobb növekedés a magyar."

Csakhogy a jelentésben éppen az áll, hogy Magyarország NEM tartozik azok közé az országok közé, ahol 2005 és 2015 között GDP-arányosan nőttek volna az egészségügyre fordított kiadások.

A jelentésből az is kiderül: a magyarok járnak a legtöbbet orvoshoz az egész unióban. Az egykori egészségügyi államtitkár Kincses Gyula szerint ez az adat részben a rossz ellátásszervezést mutatja.

"Nem tervezett orvos-beteg találkozások vannak, hanem esetileg esünk be az orvoshoz. Másrészt ebben van esetleg számítási, vagy statisztikai különbség is, hiszen nekünk azért a diagnosztikai, laborvizsgálatok nyomják meg nagyon, és lehet, hogy mi több esetnek veszünk különböző vizsgálatokat."

A kórházi felszereltség is hagy kívánni valót maga után: MRI és CT berendezésből is Magyarországon van lakosságarányosan a legkevesebb gép az uniós országok között - írja az atv.hu.

Forrás: atv.hu