„Ki tudja kinek akarják átjátszani mindezt?"

HírKlikk 2019. június 13. 18:30 2019. jún. 13. 18:30

„A Magyar Szocialista Párt nem támogatja a kormány újabb antiszociális intézkedését. Ha stadionokra van pénz, akkor a rászoruló idősek, fogyatékosok üdültetésére is kell, hogy legyen néhány száz millió forint” – áll abban a módosító indítványban, amelyet csütörtökön tervezett benyújtani az Erzsébet-programról szóló 2012. évi CIII. törvényhez az MSZP. A módosítót Kórozs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke jegyzi.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány meg akarja szüntetni a szociális üdültetés lehetőségét – szögezi le a javaslat indoklása. Ugyanis a benyújtott törvényjavaslat kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkeztetése marad benne. Csak tavaly 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni.

A napi.hu vette észre: a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvény indoklásában megfogalmazottak szerint „az Erzsébet-program keretében közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendők kerülnek ellátásra”. A salátatörvény tehát kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne.

Mint mi is megírtuk, az eddig hatályos törvény szerint a szociális üdültetés célja az volt, hogy jelentősen csökkentse azon szociálisan rászorulók, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége. A kormány ennek érdekében indította útjára 2012-ben az Erzsébet-programot, amely kiemelt figyelmet fordít azon családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akiknek ez másként nem lenne elérhető” – idézi a napi.hu a program honlapján. olvasható szöveget.

Kórozs a módosítóval szeretné orvosolni azt, hogy  „az Erzsébet-program kifejezés meghatározásának módosításával kiveszik azt is, hogy ez állami feladat”.  „Ki tudja kinek akarják átjátszani mindezt?” – teszi fel a kérdést.

Forrás: Hírklikk