Kiadták a lemondott jobbikos képviselők mandátumát

HírKlikk 2019. február 6. 18:56 2019. feb. 6. 18:56

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán kiadta a Szávay István és Staudt Gábor lemondása miatt megüresedett országgyűlési képviselői mandátumokat, Csányi Tamás és Bencsik János a határozatok jogerőre emelkedése után teheti le képviselői esküjét.

Szávay István és Staudt Gábor a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik országos listájáról jutott a parlamentbe. A két politikus január 31-ei hatállyal mondott le mandátumáról.     

Staudt Gábor december közepén jelentette be, hogy "nyomós magánéleti indokai alapján" a tavaszi ülésszaktól nem tudja ellátni országgyűlési képviselői feladatait.     

Szávay István pedig december elején közölte, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a Hír TV egy videoriportot hozott nyilvánosságra arról, hogy a képviselő a Jobbik egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van.

A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, csak viccelt.     

A jogszabály szerint listás mandátum esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a megüresedett mandátumot az országos lista jelöltjeik közül, ennek hiányában a mandátumot a listán soron következő jelölt szerzi meg.     

A Jobbik azt kérte, Staudt Gábor mandátumát az országos lista 35. helyén szereplő Csányi Tamásnak, Szávay István mandátumát pedig az országos lista 50. helyén szereplő Bencsik Jánosnak adja ki az NVB.     

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi feltételeknek, az NVB kiadta a mandátumot Csányi Tamásnak és Bencsik Jánosnak.       

A határozatok jogerőre emelkedését követően Bencsik János és Csányi Tamás leteheti képviselői esküjét és beülhet az Országgyűlésbe. 

Forrás: MTI/Hírklikk