Kihirdették a hadiállapotot Ukrajnában

HírKlikk 2018. november 27. 18:43 2018. nov. 27. 18:43

Megszavazta a kijevi törvényhozás: szerdától 30 napra hadiállapot lép életbe Ukrajnában.

A hadiállapot bevezetéséről döntött az ukrán törvényhozás, a rendkívüli törvény szerdától lép életbe, válaszul az Oroszország által jelentett fenyegetésre.

„A hadiállapot az orosz határral szomszédos térségekben, a Fekete- és Azovi- tengerhez közel eső térségekben lép érvénybe. Ezeken a helyeken várható, hogy támadás érhet bennünket” – fogalmazott Petro Porosenko, ukrán elnök.

Az ukrán elnök arra is utasította a haderőt: rendeljenek el részleges sorozást. Szakértők szerint a lépés nem kívánt mellékhatása az lehet, hogy a sorköteles korúak közül sokan külföldre szöknek.

Az Ukrajna és Oroszország között a hétvégén történt tengeri incidenseket az ENSZ Biztonsági Tanácsa is tárgyalta. A nyugati országok egyöntetűen Moszkvát tették felelőssé a kialakult helyzetért.

A helyzet pikantériája, hogy a hétvégén Argentínában üléseznek a G20-ak, a csúcstalálkozón várhatóan Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközt tárgyal egymással.

„Egyáltalán nem tetszik nekem ez a helyzet, és tudom, hogy Európában is hasonló véleményen vannak. Közösen dolgozunk azon, hogy változást érjünk el” – fogalmazott Trump.

Angela Merkel német kancellár arról számolt be: telefonon egyeztetett az orosz elnökkel, aki arról beszélt neki: aggódva figyeli, hogy Ukrajna hadiállapotot vezetett be. Moszkva álláspontja szerint Kijev a hétvégén provokatív lépéseket hajtott végre, a nemzetközi jog normáinak megsértésével küldte volna hajóit a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tenger felé. Az ukrán kormány szerint viszont az oroszok váratlanul támadtak a hajókra - írja az atv.hu.

Forrás: atv.hu