Kínos magyarázkodás a TEK lassúsága miatt

HírKlikk 2019. február 27. 10:33 2019. feb. 27. 10:33

Több felvétel is nyilvánosságra került arról, hogy miként ártalmatlanították a rendőrök február 15-én Budapest XV. kerületében azt a férfit, Sz. Károlyt, aki a Fővárosi Törvényszék épületében megszerzett egy őrtől egy pisztolyt, majd túszt ejtett, kocsit szerzett és elmenekült. A képsorokon jól látszik: miután egy civil férfival dulakodott az ámokfutó, egyenruhás rendőrök vették körbe, majd egyikük meglőtte. Mindez 35 perccel aztán történt, hogy a férfi megszökött a bíróságról.

A rendőrök akcióját látva vetődik fel a kérdéses: hol voltak mindeközben a Terrorelhárítási Központ (TEK) kifejezetten ilyen szituációkra, felfegyverzett bűnözők ártalmatlanítására kiképzett kommandósai. A Népszava szerint ez azért is fontos, mert a vonatkozó kormányrendelet szerint a fegyverrel rendelkező bűnözők elfogásánál elsősorban a rendőrségi állományhoz képest jóval képzettebb és jobban felszerelt TEK-nek kellene eljárnia.

A Belügyminisztérium azt közölte a lappal, hogy Sz. Károly üldözésének befejező szakaszában a TEK és a rendőrség alakulatai „már együtt mozogtak”, így együtt érkeztek meg a XV. kerületi kereszteződéshez, ahol végül sikerült leteríteni a fegyveres túszejtőt. Ennek ellenére a rendőrségi felvételeken csak a BRFK rendőrei látszanak akkor, amikor lerohanják a már gyalog menekülő Sz. Károlyt. Kommandóst nem látni.

Ezt a tárca azzal igyekezett magyarázni: „A rendőri intézkedés nem tülekedés kérdése, nincs ember, aki akkor és ott centimétereket, másodperceket méricskélt volna.” Ami tény: TEK-esek csak később tűntek fel, és az öt lövéssel megállított Sz. Károly sérüléseit már a terrorelhárítás mentőosztaga látta el.

A kommandósok késői feltűnése azért is érdekes, mert 2012-ben Hajdú János, a szervezet főigazgatója még úgy látta: a TEK az egyik leggyorsabb alakulat a világon, riasztásuk és indulásuk között éjjel-nappal mindössze néhány perc telik el. A Belügyminisztérium szerint egyébként most sem történt késlekedés. A tárca érvelése szerint amikor Sz. Károly megszökött a bíróságról, azonnal értesítést a kapott rendőrség és a TEK is.

Csakhogy a férfi autót szerzett, és ekkor egy időre eltűnt a rendőrök elől. Mint írták a TEK I. készültségi fokozatban várakozó műveleti egysége a riasztás után három perccel bekapcsolódott a „Sz. Károly tartózkodási helyének felkutatásába”. Később már a Hungária körútnál egyenruhás rendőrök szúrták ki a menekülőt, ekkor kezdték el üldözni. A hajsza nyilvánosságra hozott rádióforgalmazásában hallható is, hogy ha megérkezik a TEK kocsija, akkor a rendőrök előre engedik. Az persze érthető, hogy a TEK egységének is idő kellett, amíg beérték az üldözőket, csakhogy az kérdés:

ha tucatnyi rendőrautó oda tudott érni időben, akkor a kommandós egység miért nem? 

Ha pedig nem ért oda időben, akkor miért állította a Belügyminisztérium azt, hogy a TEK és a rendőrség emberei „együtt érkeztek” a helyszínre.

Forrás: Népszava