Kis magyar kivonulástörténet

Nagy András 2019. január 8. 18:55 2019. jan. 8. 18:55

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja hétfő este beült a Mészáros Lőrinc médiaportfolióját erősítő Echo TV stúdiójába, majd pár perccel később, az élő adást megszakítva kivonult onnan. Nem ez volt az első.

Hajnalt a műsorban egyébként a pártja Állami Számvevőszékkel kapcsolatos elszámolási vitájáról faggatták volna, amikor egyszer csak felállt, és mielőtt kisétált volna, azt mondta a műsorvezetőnek, hogy legközelebb akkor hívják meg, ha Mészáros gazdagodásáról kérdeznék.

Rendszeresek lesznek mostantól ezek a kivonulások? – kérdeztük volna a tegnapi eset után a Momentum elnökét. Azt is szerettük volna megtudni, hogy utólag is hatásosnak tartják-e ezt a nyilván előre megtervezett akciót, számíthatunk-e tőlük hasonlókra a jövőben, illetve milyen egyéb eszközeik vannak a kormányzati propaganda hazugságai ellen.

Fekete-Győr Andrást cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni, úgyhogy utánanéztünk, milyen előzményei voltak Hajnal Miklós tegnap esti Echo TV-s produkciójának. A hazai médiatörténetben nem túl gyakoriak ugyanis az ilyen típusú akciók: némi keresgélés után mindössze két emlékezetes kivonulást találtunk. Érdekesség, hogy mindkettőt fideszes politikus produkálta.

Időben közelebb esik, és talán emlékezetesebb is Németh Szilárd esete: a Fidesz vasökle 2016 májusában az ATV-ben vendégeskedett, amikor úgy összeveszett Szigetvári Viktorral, hogy a műsor vége előtt nem sokkal fogta magát, és sértődötten kisétált a stúdióból, faképnél hagyva az Együtt akkori elnökét és a műsorvezető Mészáros Antóniát. A vita egyébként akkor fajult el, amikor Szigetvári burkolt zsidózással vádolta meg a bőszen sorosozó Németh Szilárdot.

Nem Németh volt azonban az első fideszes politikus, aki nem bírta idegekkel a nyilvános szereplést. Igaz, Pokorni Zoltán 2006 őszén, még ellenzéki képviselőként viharzott ki szintén az ATV stúdiójából. Pokorni akkor a Kálmán Olgával való beszélgetés egy pontján megkérdezte, miért hívták meg az adásba. Válasz: aktuálpolitikai kérdésekre válaszolni. Pokorni Zoltán ekkor felállt, letette a mikroportot és kiment.

Később a Fidesz mai szemmel szürreális közleményében azt írta, a pártjuk visszautasítja a kormányzat és egyes médiumok manipulatív próbálkozásait, ezért vonult ki Pokorni a stúdióból. Szijjártó Péter akkori Fidesz-szóvivő egyúttal arra kérte a magyar embereket, hogy ne üljenek fel a provokációknak…