Kiss Péterre emlékezett az MSZP

HírKlikk 2019. június 22. 19:17 2019. jún. 22. 19:17

Kiss Péterre, a Magyar Szocialista Párt alapító tagjára, egykori munkaügyi és kancelláriaminiszterre emlékezett az MSZP a politikus családja és barátai körében egy szombati emlékkonferencián Budapesten.

A felszólalók felidézték a 2014-ben elhunyt politikus példaértékű emberségét, megbízhatóságát, tisztességét, munkabírását. „A szeretet politikáját akarjuk csinálni” – ez volt a hitvallása és eszerint is dolgozott.

Politikai munkássága olyan eredményeket tudott felmutatni, amiből „tudunk táplálkozni, ami kapaszkodót nyújt” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Azok közé tartozott, akik rengeteget tettek azokért az értékekért, amit ez a közösség képvisel – tette hozzá.

Felidézte: Kiss Péter „igazi sikertörténetet” vitt véghez, „csodát tett” a Baloldali Ifjúsági Társulás felépítésével, hiszen fiatalok ezreit hozta közel az MSZP-hez, köztük számos ma is aktív MSZP-s politikust.

„Nem a harsány szavak híve volt”, hanem a tetteké: igazi vezetőként megszervezett és elintézett azelőtt gazdátlan ügyeket, felgyorsította a párt és a kormány munkáját. Valódi baloldali politizálással képviselte a társadalmi igazságosság elvét, s egyik legfontosabb szereplője volt a szakszervezetekkel való kapcsolat kialakításának és építésének.

„A baloldal, a szociáldemokrácia nem létezik (…) a szakszervezetekkel való (…) jó kapcsolat nélkül. Ebben ő kiemelkedő munkát végzett.” Mint mondta, nagyon sokszor eszébe jutott, amikor a kormány a „gyalázatos rabszolgatörvényt” beterjesztette, vajon mit szólna ehhez Kiss Péter? „Hogy ilyen aljas módon megjelenhet ilyen jogszabály egyáltalán?” Vagy amikor a kormány politikája eredményeképp százezrek hagyják el országot, s erre a kormány válasza nem béremelés, hanem hogy a munkavállalók dolgozzanak többet?

Kiss Péter nagyon sokig volt támasza és oszlopa a szocialista kormányzásnak, de kiváló munkája mellett innovatív politikus is volt – mondta Tóth, felszólítva a résztvevőket: legyenek büszkék az „elmúlt 9 év legkomolyabb politikai innovációjára”, az épp most zajló budapesti főpolgármesteri előválasztásra, amit az MSZP szervezett és készített elő, s mindent megtesz, hogy sikeres legyen.

Úgy folytatta: Kiss Péter üzenete kollegái, barátai, politikus- és képviselőtársai és a ma politikusai számára a „szívből, lélekből” való küzdés, a munka, az építkezés, a fiatalok bevonása a baloldali politikába - ő és az MSZP elnöksége ezt az üzenetet meg fogja fogadni.

„Bízom benne, hogy ez a közösség megrázza magát és visszatér ezekhez az alapértékekhez” – mondta.

Az emlékkonferenciát az MSZP Baloldali Tömörülése szervezte, melynek Kiss Péter egykor elnöke volt. A felszólalók között volt Andor László, az Európai Bizottság korábbi foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, Fehér László, szülővárosa, Celldömölk polgármestere, Lendvai Ildikó egykori MSZP-elnök, Gurmai Zita országgyűlési képviselő,  Koltai Dénes, a Baloldali Tömörülés tiszteletbeli elnöke, Kiss Ambrus politológus, a Politikatörténeti Intézet vezetője, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és Hegyi Gyula, az MSZP alelnöke és a Baloldali Tömörülés jelenlegi elnöke.

Forrás: Hírklikk