Kit nevez ki Orbán Vajna özvegyének?

Föld S. Péter 2019. január 29. 14:28 2019. jan. 29. 14:28

Zártkörű lesz a nemrég elhunyt Andy Vajna temetése, és a sajtó képviselői sem vehetnek részt az eseményen. A hivatalos közlés szerint a család kérése volt, hogy csak a meghívottak búcsúzhassanak el a múlt vasárnap elhunyt filmbiztostól. A család, legjobb tudomásunk szerint Vajna Tímea, az elhunyt filmügyi biztos özvegye. Vajna szülei és fia Amerikában vannak eltemetve, Magyarországon Vajna Tímeán kívül még az ifjú özvegy Lilla nevű testvére és annak férje mondható családtagnak. Utóbbiak ritkán mutatkoznak meg a nyilvánosság előtt, nem úgy, mint Vajna Tímea, aki gyakorlatilag mindannyiunk szeme láttára éli az életét. Legalábbis annak azt a nem elenyésző részét, amelyet meg kíván mutatni a nagyvilágnak.

Ennek érdekében rendszeresen tesz fel fotókat és rövid szövegeket az internetre, így majdnem mindig tudjuk, hogy éppen merre jár, kikkel találkozik és ezen alkalmakkor milyen ruha volt rajta. (A valamikor Palácsik Tímeaként megismert nehéz sorsú fiatal nő többnyire exluzív helyeken múlatja az időt, hírességekkel találkozik és mindeközben drága ruhákat visel.)

Nem kizárt, hogy a temetésen megjelenő magyar és külföldi hírességeket akarja megóvni a kormány, amikor kirekeszti a bámészkodókat, a szájtáti köznépet a temetésről. Merthogy állítólag itt lesz a Terminátor (a hírek szerint beszélni is fog), valamint Antonio Banderas és nyilván sok más celebritás is, akik karrierjük során közel kerültek az elhunyt producerhez.

A Hírklikk már írt arról, mennyire visszatetsző és tisztességtelen, hogy közpénzen rendez a kormány magántemetést, ezért most inkább arra fókuszálnánk, hogy valóban a más alkalmakkor magamutogató Vajna Tímea kérése volt-e a zártkörű búcsúztatás. Finoman fogalmazva: nem vagyunk erről meggyőződve. Vajna özvegyéről ugyanis, lásd, mint fenn, sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy a visszafogottságot, a zártkörűséget kultiválná. Feltehető tehát, hogy nem Vajna Tímea kérte a zártkörű temetést, valószínűbb, hogy a kormánynak így kényelmesebb, mert kevesebb biztonsági ember kell, hogy távol tartsa a kíváncsiskodókat, mintha minden érdeklődő ott lehetne.

Nekünk valamiért az egykori Szovjetunóból származó történet jut erről az eszünkbe: Lenin halála után özvegye, Krupszkaja levelet írt Sztálinnak, hogy éheznek az emberek, és arra kérte, hogy próbáljon meg tenni valamit.

Mire Sztálin azt válaszolta Krupszkajának, hogyha sokat ugrál, mást fog kinevezni Lenin özvegyének.