Kivonult egy bank Magyarországról

HírKlikk 2019. március 11. 05:00 2019. márc. 11. 05:00

A Banco Primus portugál tulajdonosa karácsony előtt döntött úgy, hogy megszünteti magyarországi fióktelepét - derül ki a cégközlönyből.

Szerencsétlen időpontban, szinte napra pontosan egy évvel a pénzügyi válság 2008. szeptemberi kitörése előtt jelent meg a Banco Primus Magyarországon - írja az mfor.hu. Az anyabank 2005-ben kezdte meg tevékenységét Portugáliában, részvényeinek 37 százalékát a francia Crédit Foncier jegyezte le, 63 százalékát pedig portugál magánbefektetők. Az itteni érdekeltségét fióktelepként, 62,5 millió forint jegyzett tőkével elindított vállalkozás alapításkori célja az volt, hogy középtávon a magyarországi autófinanszírozás ötödik legjelentősebb szereplőjévé váljon.

Csakhogy ez nem valósult meg, sőt a Banco Primus magyarországi fióktelepe a bizonytalan makrogazdasági környezetre, a növekvő hitelezési kockázatra és a romló likviditásra hivatkozva 2011 decemberében leállította hitelezését. Attól kezdve nem fogadott új ügyfeleket, kizárólag meglévő klienseit szolgálta ki.

Mérlegfőösszege azonban folyamatosan csökkent, az a 2013-as 6 milliárd forinttal szemben 2017 végén már csak mintegy 191 milliót tett ki, amit 33,4 milliós veszteség kísért, emiatt a saját tőkéje 3,3 milliós mínuszba ment. Negatív eredménytartaléka következtében a portugál tulajdonosnak három ízben – legutóbb 2016 márciusában – is pótbefizetést kellett végrehajtani, összesen több mint 1,8 milliárd forint értékben.

A Magyar Nemzeti Bank többször is fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Banco Primus magyarországi fióktelepére. Egyike volt azoknak a hazai pénzintézeteknek, amelyek a devizahiteles elszámolások kapcsán beperelték a magyar államot, de nem sokkal később vissza is vonta a keresetet.

Forrás: mfor.hu