Klímaváltozás: Orbán a sötét oldalra állt

HírKlikk 2019. június 22. 06:38 2019. jún. 22. 06:38

Lengyelország, Magyarország és Csehország a csúcson megakadályozta, hogy az EU közelebb jusson tervei megvalósításához, és 2050-re kitűzze nulla karbon-kibocsátás célját, noha a tervezetet a szakértők már így is túlságosan elnagyoltnak minősítették, írta a The Guardian. Az EU vezetői kezelni akarják a kibontakozó klíma-szükségállapotot, amely világszerte aszályokkal, árvizekkel, szélsőséges hőséggel és az állatvilág pusztításával fenyeget.

A csúcs előtt úgy tűnt, hogy van remény a megállapodásra. A reményt azonban szétzúzta, hogy Lengyelország és Csehország nem akarta aláírni a tervezetet, és további csapást jelentett, hogy Orbán Viktor annak ellenére csatlakozott hozzájuk, hogy a korábbi jelzések alapján úgy tűnt, hogy kész a kompromisszumra.

A 2050-es célkitűzés támogatói remélték, hogy az EU még a szeptemberre kitűzött, New Yorkban tartandó klíma-csúcs előtt jelezni tudja: elindul a megfelelő irányba. Ehelyett a célkitűzés egy lábjegyzetbe került, amely leszögezi: „A tagállamok nagy többségének megítélése szerint 2050-re el kell érni a klíma-semlegességet”.

Hiába sürgette Angela Merkel és Emmanuel Macron a megállapodást, a közép-európai trió szembehelyezkedett azzal, hogy a csúcs fő dokumentumába bekerüljön a 2050-es célkitűzés. Andrej Babis már megérkezésekor azt kérdezte, „miért kellene most meghatározni, hogy mi lesz 2050-ben?” Aztán azt mondta, miért kellene Európának lépnie, amikor Kínában növekszik a károsanyag-kibocsátás? A 2050-es célkitűzés támogatói csalódottak voltak, de nem adják fel. „Nem az a kérdés, hogy az EU elkötelezettséget vállal-e a klímaváltozás ügyében, hanem csak az, hogy mikor” - idézett a lap egy diplomatát. 

Forrás: Hírklikk