Kormányzásra készülnek a fasiszta Olasz Testvérek

HírKlikk 2019. augusztus 12. 16:35 2019. aug. 12. 16:35

Az olasz fasiszta múlt örökösei arra készülnek, hogy kulcsszerepet töltenek be a várható következő kormányban, írta a The Telegraph. A koalíció összeomlóban van, az új választásokat akár már októberre kiírhatják, és az Olasz Testvérek párt már dörzsöli a kezét. A párt nacionalista, mélységesen Európa-szkeptikus, és még Salvini Ligájától is jobbra áll. 

Az Olasz Testvérek azt hangoztatja, hogy sokkal inkább természetes szövetségese Salvininek, mint az enyhén balközép Öt Csillag. Giorgio Meloni, a párt elnöke pénteken a Corriere della Sera című olasz lapnak kifejtette: a pártjából és a Ligából összeálló keményen jobboldali koalíció „végre tudná hajtani azokat a fontos, és politikai NEM korrekt reformokat, amelyekre Olaszországnak szüksége van”. Az Olasz Testvérek, akárcsak a Liga pénzesőt akar szórni a gyengélkedő olasz gazdaságba. A pártelnök szerint „nem szabad több időt elvesztegetni, az Olasz Testvérek készen áll a kormányzásra”. 

A párt az olasz fasizmus XXI. századi örököse. Egy elemző szerint a párt „meglehetősen szélsőségesen jobboldali, de mintegy a szélsőjobb intézményes arca, nem feltétlenül az egész rendszert akarják lerombolni, és nem propagálnak nyíltan tekintélyelvű intézkedéseket”. Giorgia Meloni pártelnök öt éve tölti be tisztségét, előzőleg tizenéves kora óta a párt ifjúsági szervezetében tevékenykedett. Bevallottan csodálja Benito Mussolinit és húszéves fasiszta uralmát. A pártban szerepe van Rachele Mussolininek, a Due unokájának is. A Liga felmérések szerint most mintegy 38 százaléknyi szavazatra, az Olasz testvérek 6 százalékra számíthat, de megfigyelők szerint együtt kellő többséget szerezhetnek. Az idézett szakértő szerint „egy ilyen kormány politikája még inkább nacionalista és Európa-szkeptikus lenne, mint a mostani, és a mostanihoz hasonlóan problematikusak lennének a gazdasági intézkedései”, és hiányoznának belőle a technokraták, mint a jelenlegi miniszterelnök és a pénzügyminiszter, felbátorodnának azok, akik ki akarnak lépni az euró-övezetből. Ha választást tartanak, várhatóan Salvini - ahogyan nevezik, a Kapitány -, lesz az új miniszterelnök. És az oldalán nagy valószínűséggel ott lesznek az olasz fasizmus katasztrofális kísérletének örökösei, hogy egyre inkább jobbra tolják az országot. 

 
Forrás: Hírklikk