Korózs: nemcsak a gyerek megszületését kéne támogatni, hanem a felnevelését is!

HírKlikk 2019. március 11. 17:40 2019. márc. 11. 17:40

”Felemás érzéssel vagyok, mert nagyon sok benne a korlát” – mondta a kormány hétpontos családvédelmi tervéről Korózs Lajos az ATV Start című műsorában hétfőn. A terv „nagyon sok társadalmi csoportot kirekeszt” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a magyar gyermekek 46 %-a – csaknem a fele – házasságon kívül születik. Ők vannak a legnehezebb helyzetben, és épp őket rekeszti ki a kormány terve – mondta az MSZP politikusa.

„Nemcsak a megszületést kéne támogatni a kormánynak, a gyerek felnevelését is támogatni kellene a kormánynak!”  – mondta.

Akinek már van három gyermeke, az semmilyen támogatást nem kap a terv szerint, és még hármat kellene szülnie, hogy jogosult legyen rá.

A 40 éves korhatárra is azt mondta: nem lenne szabad ott meghúzni. Megemlítette: a július 1. előtt született gyermekek százai nem részesülnek majd semmiben.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a családi adókedvezmény jelentős részét jellemzően a magas jövedelemmel rendelkezőek tudták eddig is igénybe venni.

Most, a négy gyermek után járó szja-mentességnél számolni kezdett: azt mondta, hozzávetőleg 171.000 legalább négygyermekes nő van az országban, de azoknak csak egyharmada van a munkaerőpiacon, tehát a kétharmaduk semmilyen szja-kedvezményt nem tud igénybe venni.

Az egyharmad, azaz durván 60.000 nő közül pedig durván 12-13.000 fő tudja majd csak érvényesíteni az szja-mentességet: azok, akik eddig is viszonylag jó jövedelemmel rendelkeztek, és eddig is elég jól támogatta őket a családtámogatási rendszer.

„Meglehetősen igazságtalannak tartom!” – mondta Korózs.

Igazságtalanként említette az autóvásárlási kedvezményt is, hiszen, mint mondta, a mozgássérültek támogatása  „egy huncut fillérrel nem emelkedett” már tíz éve.

A terv korlátai között említette azt is, hogy az adómentességet gyakorlatilag 21 éves kortól lehet majd igénybe venni, hiszen 3 éves biztosítási jogviszony kell hozzá. Arra az ellenvetésre, hogy az apák idősebbek is lehetnek, azt mondta: „Nagy valószínűséggel a nők fognak szülni.”

Az jó, hogy végre rájött a kormány, hogy borzasztó nagy baj van a demográfiai helyzettel, de az nem jó, hogy most kezdtek csak „kapálózni” – állapította meg.

Mint mondta, ő támogatja a hét pontot, csak ismerni kellene a részleteket. Az ellenzéknek kötelessége elismerni a program pozitívumait, de kötelessége elmondani a hibáit is.

Forrás: Hírklikk