Kövér László könyörtelenül megbüntette az ellenzéki képviselőket

HírKlikk 2019. március 5. 16:13 2019. márc. 5. 16:13

Kövér László a december 10-i, rabszolgatörvény parlamenti megszavazása elleni fellépésük miatt 8 ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentette. Az esedékes tiszteletdíjak csökkentését az országgyűlés mai ülésnapján szavazták meg, melynek értelmében Kunhalmi Ágnes (MSZP) tiszteletdíja 445 500 forinttal, Varju László (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Harangozó Tamás (MSZP) és Szabó Sándor (MSZP) tiszteletdíja 504 900 forinttal csökken, Tóth Bertalan (MSZP) 594 000 forinttal, Székely Sándor (független) 891 000 forinttal, Szabó Szabolcs (független) pedig 1 069 200 forinttal kap kevesebbet.

Hiába fordultak az MSZP-s képviselők az Országgyűlés mentelmi bizottsághoz, azt kérve, helyezze hatályon kívül a büntetésről szóló döntést, a kormánypárti többségű testület kérelmüket nem fogadta el. A bizottság elnöke a testület döntésével azt is jelezni kívánta, hogy a képviselők is szabályok között élnek. Az együttélés szabályait a házszabályban rögzítették, ami mindenkire vonatkozik, az Országgyűlés méltósága mindenkit kötelez.

A döntéssel kapcsolatban akkor Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt, és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem.

Kunhalmi Ágnes szerint jellemző a kormánypártok által a parlamentben évek óta alkalmazott kettős mércére.

A tiszteletdíj megvonását pedig azért tartja inkorrektnek, mert, mint hangsúlyozta, a tiszteletdíjat a „néptől” kapják, nekik „Kövér úr nem főnökük.”

Az MSZP egyben felszólította Kövér László házelnököt, hogy a képviselőktől levont több mint ötmillió forintos büntetést a beteg gyermekek szüleinek kórházi ágyára fordítsa.

Forrás: MTI/Hírklikk