Köves Slomó, a szelektív zsidó

Föld S. Péter 2019. február 8. 09:48 2019. feb. 8. 09:48

Felháborodott Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azon, amit Karácsony Gergely mondott a Hír TV-ben. Kétségtelen, hogy Karácsony szereplése nem volt túl szerencsés, szerény mentőkörülmény számára, hogy senki normális ember nem feltétezheti róla, hogy azt gondolja, amit a stúdióban Földi Kovács Andrea riporter kimondatott vele. Vagyis azt, hogy nem tartja nácizmusnak a zsidó származású emberek listázását.

Karácsony utóbb elismerte, hogy hibázott, mert nem számított arra, hogy ennyire profi módon csalják csapdába. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy Köves rabbi sem gondolja Karácsonyról, hogy akár a legcsekélyebb mértékben is elfogadná a nácizmust. Köves rabbi tudja Karácsonyról, hogy egy tisztességes demokrata, de nem ezt mondja, hanem azt, hogy csalódott a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltjében, aki szerinte túlment egy határon.

Nem ez az első eset, hogy Köves rabbi szelektíven viszonyul a mai Magyarország történéseihez. Nem szólalt meg, amikor az Orbán-kormány gyalázatos, a korábbi magyar kormányoknak a magyarországi zsidóság jogfosztásában (érts: megsemmisítésében) való felelősségét elmaszatoló emlékművet állított fel a budapesti Szabadság téren. Nem mondott semmit Köves rabbi akkor sem, amikor hasonló tematika mentén Orbán Viktor bizalmasa, Schmidt Mária vezetésével a Sorsok Háza projekt révén szintén a magyar politika felelősségének bagatellizálása volt a cél, sőt, utóbb még bele is állt a projektbe, és felvállalta a Sorsok Házában való közreműködést. (Nem rajta és egyházán múlott, hogy ez a folyamat most megakadni látszik.)

Köves rabbi hallgatott akkor is, amikor a Orbán Viktor kormánya a magyar adófizetők milliárdjaiból gyűlöletet szított egy zsidó származású magyar-amerikai milliárdos ellen, nem szólt semmit a Horthy-kultusz újjáéledése ellen, melyről amúgy épp a napokban derült ki, hogy a kormány több mint egymilliárd forinttal támogatja a kenderesi Horthy-liget megépítését.

Köves rabbi egyedül akkor tartotta fontosnak megszólalni, amikor kedvenc pártjának, a Fidesznek politikai ellenfele egy nyilvánvalóan szerencsétlen nyilatkozatot tett. Köves rabbi minden más említett és nem említett esetben hallgatott.

Köves rabbi beszédes hallgatásai lassanként vaskos kötetté állnak össze.