Közeleg a lakáspiaci árrobbanás 

HírKlikk 2019. február 17. 17:52 2019. feb. 17. 17:52

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép legfrissebb adatai szerint 2019-ben tetőzhet a lakásátadások száma, miközben egyre több területen kell megbarátkozni az egymilliós négyzetméterárakkal.

Nagy változások köszöntöttek be tavaly az újlakás-piacon. Egy jogszabály módosítása nyomán a korábban érvényes kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs megszűnt és visszaállt az eredeti, 27 százalékos forgalmi adó.

Az erősödő kereslet is további árnövekedéshez vezethet, pedig már ma sem ritka az 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterár. A vásárlók az I., a II., az V. és a XII. kerületben már ma is ilyen árakkal találkozhatnak, és egy-két éven belül további kerületekkel bővül ez a kör. Idén egyébként átlagosan nagyjából 750 ezer forintot, jövőre azonban már 850 ezer forintot kérhetnek négyzetméterenként az új lakásokért.

Egyre nehezebb lesz olyan újépítésű lakásokat találni Budapesten, amelyre még a kedvezményes lakás áfa érvényes, és további drágulásra lehet számítani. 

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe 2019-es átadással 13,5 ezer, kétlakásosnál nagyobb projektben megépülő lakást tartalmaz, ami több mint a tavalyi szám duplája. Ebből az idén januári állapot szerint közel tízezer már gazdára is talált. Emellett 5600 olyan ingatlant is lehet már látni, amit várhatóan 2020-ban adnak át, s ezeknek csaknem fele már szintén elkelt.

Forrás: Hírklikk