Közeleg az ősz – hol, hogy áll az összefogás? IV.

Nagy András 2019. június 14. 08:39 2019. jún. 14. 08:39

Bár a budapesti képlet jelenleg még aránylag képlékenynek látszik, a kerületek többségben már javában folyik az ellenzéki pártok és civil szervezetek közötti programegyeztetések. Az előkészületek, az ellenzéki együttműködés az őszi önkormányzati választásokra azonban nem csak a fővárosban zajlik: a nyerhetőnek tűnő nagyobb vidéki városok többségében is előrehaladott állapotban vannak mind a jelöltek, mind pedig a programok szintjén. Több részes összeállításunkban a megyei jogú városokon megyünk végig: hol, hogy áll a Fidesszel szemben álló ellenzék?

Szolnok‎

A nagy munkával nyerhető városok listájára tehető. A Tisza parti megyeszékhelyen gördülékeny ellenzéki együttműködés alakult ki az elmúlt időszakban, például idén május elsején együtt majálisozott az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK és a Momentum helyi szervezete. A május végi EP-választások eredménye sem veheti el a városi ellenzéki erők kedvét a további együttműködéstől, így egy jó kampánnyal, illetve egy, ma még ismeretlen jó jelölttel leválthatóvá válik a Fidesz Szolnokon is.

Szombathely‎

Vas megyében már márciusban megtört a narancsuralom, amikor a városi ellenzék átvette az irányítást a közgyűlésben. Bár a májusi európai parlamenti választáson Szombathelyen is a Fidesz nyert, méghozzá ötven százalék feletti eredménnyel, a 2014-es rendkívül szoros polgármester-választás, illetve a városi ellenzéki pártok példás együttműködése mégis bizakodásra adhat okot az ellenzék híveinek. Szombathelyen van már közös polgármesterjelölt, a közgyűlési többséget adó Nemény András személyében, aki az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője is egyben.

Tatabánya‎

Tatabánya helyzete érdekes: itt nem volt ugyan ellenzéki polgármester az elmúlt 13 évben, ám 2018-ban a városban gyengébben szerepelt a Fidesz a vártnál, így az ellenzék akár meglepetést is okozhat – írta egy 2019 áprilisi elemzésében a Mérce. Kissé árnyalja ugyan a képet, hogy a május végi EP-választáson a kormánypárti listára leadott 43,6 százaléknyi szavazat meghaladta az MSZP-DK-Momentum hármasra leadott szavazatok számát (41,1 százalék), de ez bőven behozható egy a Jobbikkal kiegészülő összefogással, és persze egy közös ellenzéki polgármester-jelölttel. Utóbbiról hivatalos megegyezés még nincsen.

Veszprém‎

Egészen friss, nem egész két hetes hír, hogy megvalósult a teljes az ellenzéki összefogás Veszprémben. Az ott Ellenzéki Kerekasztalnak (EK) hívott ellenzéki pártokat tömörítő ernyőszervezet célja, hogy a 2019-es önkormányzati választáson az EK által támogatott jelöltek többségbe kerüljenek a képviselő-testületben, illetve ellenzéki polgármestere legyen Veszprémnek. Bár a közös jelöltek személyét még nem jelentették be, az egyeztetések jelenleg is zajlanak, bíztató jel, hogy immár a Kész Zoltán által képviselt Mindenki Magyarországa Mozgalom is aktívan részt vesz az előkészületekben.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen is bejelentették már az ellenzéki pártok, hogy összefogásban indulnak neki az őszi önkormányzati választásnak, azaz körzetenként csak egy jelöltet állítanak majd egy egyesület színeiben. Ennél többet azonban egyelőre nem tudni a zalai városról. Ami biztos, hogy nagyon jó jelölt, nagyon széles (a Jobbikot is magába foglaló) együttműködés, és egy nagyon jól összehangolt kampány is kell  Fidesz megszorongatásához, amely ciklusok óta magabiztosan tartja a nyugat-magyarországi megyeszékhelyet.

Íme a sorozat első, második és harmadik része.