Közigazgatási bíróságok nem lesznek, de ebben sincs köszönet

HírKlikk 2019. november 15. 17:30 2019. nov. 15. 17:30

Kedden a kormány benyújtott egy olyan 200 oldalas salátatörvény-javaslatot az Országgyűlésnek, amely tovább erősítheti a bíróságok feletti kormányzati befolyást, és biztosíthatja, hogy a különbíróságok felállítása nélkül is a kormánynak kedvező döntések születhessenek a politikailag kényes ügyekben – írja az Index az Amnesty International Magyarország elemzése alapján.

A jövőben a közhatalmat gyakorló szervezetek alkotmányjogi panasszal fordulhatnának az Alkotmánybírósághoz, vagyis maga a szervezet is lehetne az alapjogvédelem alanya, például megilletné a tisztességes eljáráshoz való jog, ami az elemzés szerint arra adna lehetőséget, hogy politikailag kényes ügyekben a szervezetek a kormányzati befolyás alatt álló Alkotmánybírósághoz forduljanak.

Szintén érdekes változás, hogy az Alkotmánybírók ezentúl bírók is lehetnének, csupán hivatalba lépésükkor szünetelni kezdene a bírói szolgálati jogviszonyuk, amit kinevezésük után 30 nappal bírói gyakorlat nélkül is kérhetnek.. A cikk szerint ez a módosítás akár Handó Tündének is szólhat, aki, ha lejár mandátuma az Alkotmánybíróságon, így azonnal bíró lehet majd a Kúrián. Meg bárki más is, akár a bírói kinevezéshez szükséges gyakorlat nélkül. Jöhet tehát a Lex-Handó, ha úgy tetszik.

A salátában szó van még a nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezett bírák körének bővítéséről; a közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnéséről; a korábbi bírósági gyakorlattól eltérő döntések meghozatalának ellehetetlenítéséről a jogegységi panasz eljárás bevezetésével; a kúriai gyakorlattól eltérő ítélet esetén bevezetésre kerülő kötelező indoklásról, aminek elmulasztása a bíró szakmai előmenetelét is befolyásolhatja.

Az Amnesty úgy látja mindezek alapján, hogy új szabályok az önálló és független bírói mérlegelés korlátozását jelentik, és dermesztő hatással járhatnak a bírók szempontjából, hiszen negatív következményekhez kötik az önálló és független bírói érvelést és döntéshozatalt. A javaslat elfogadása az Országgyűlés 2019. december 9–11. közötti ülésén várható – írja az Index.

Forrás: Index