Közmédia felügyelet alakult az önkormányzati választások miatt

HírKlikk 2019. augusztus 3. 07:07 2019. aug. 3. 07:07

A közmédia a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására való tekintettel augusztus 1-jén létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója - tájékoztatta az MTVA sajtóosztálya.

 Az iroda feladata elsősorban annak felügyelete, hogy a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai a kampány és a választások ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek - tartalmazza a közlemény.

Az ismertetés szerint a KVI felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban.

Felügyeli továbbá a választással összefüggő egyéb médiatartalmak (hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok) vonatkozásában a listát és a nyolc legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állító jelölő szervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását - olvasható a közleményben.

Emlékeztetnek arra: Áder János köztársasági elnök alkotmányos kötelességének eleget téve, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját október 13-ra írta ki.

Forrás: MTI/Hírklikk