Közpénz milliárdok Tiborcz kastélyának felújítására

HírKlikk 2019. november 25. 10:34 2019. nov. 25. 10:34

Csak a WHB tett ajánlatot - amelynek székhelye ugyanott van, mint a kiíró tulajdonosának fióktelepe.

Tiborcz István korábbi üzlettársának, Paár Attilának cége, a WHB (West Hungária Bau) Építő Zrt. több mint három milliárd forintért újítja fel, illetve alakít ki vadászati kiállítótermet a bodajki Hochburg-Lamberg-kastélyban, a Semjén-féle vadászkiállítás évére - tudta meg a 24.hu.

Az egészen pontosan 3 milliárd 89 millió forintos megbízást Tiborcz cége írta ki. Hatalmas megbízásról van szó, a jelentkezésre viszont alig egy hónapot adtak. Csak a WHB tett ajánlatot - amelynek székhelye ugyanott van, mint a kiíró tulajdonosának fióktelepe.

A rossz állapotban lévő, felújítandó kastélyt felszámolásból 2016-ban szerezte meg a BDPST Zrt., és rögvest be is apportálta a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyt az épületet körüli parkkal és sportteleppel egyetemben frissen alapított leányvállalatába, a BDJK-Real Estate Kft.-be. A miniszterelnök veje 2016 decemberében azonban megvált a BDJK Real Estate Kft.-től, írja a portál, ami a WHB Vagyonkezelő Zrt. tulajdona lett.

Paár Attila sem ült sokáig a vállalkozáson, de a kastély ezúttal sem került ismeretlen kezekbe: 2018 októberében az Excidit Befektetési Kft. lett a tulajdonos - így a WHB tudott pályázni a BDJK Real Estate által kiírt 3 milliárd forintos munkára. Azaz a WHB-cégcsoport tulajdonosból máris milliárdos munkával megbízott szereplővé vált. (Az Excidit annak a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt.-nek fő tulajdonosa, amely Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV Zrt.-vel közösen 18,8 milliárd forintért építi fel a Magyar Zene Házát, milliárdokért dolgozott a Kaposvár Arénán és a versenyuszodán és amelynek biatorbágyi fióktelepe éppen a WHB Vagyonkezelő Kft. székhelyére van bejegyezve.)

Az, hogy közbeszerzést kellett kiírni, azt jelenti, hogy kastély felújítása részben vagy egészben közpénzből történik.

A BDJK idén szeptember 4-én hirdetett közbeszerzési pályázatot. A cég nem adott tájékoztatást a közpénz útját illetően a 24.hu-nak, de annyi a projekt dokumentációjából is látszik, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, a Kisfaludy Program keretében pályáztak. A támogatás intenzitása 45 százalék, tehát 1 milliárd 388 millió forint. Az ügylet érdekessége, hogy az MTÜ-nél komoly szerepe van Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek, aki nem mellesleg Tiborcz István felesége. 

A kastély 2020 végére vagy 2021 elejére készülhet el. 2021 a Semjén Zsolt féle, legalább 50 milliárd forintos vadászati "világkiállítás" éve is.

Forrás: 24.hu