Köztestület vagy családi üzlet: ez itt a kérdés!

HírKlikk 2019. február 14. 07:23 2019. feb. 14. 07:23

„A tőzsde- és bankalapító báró Kochmeister Frigyes harminckét évig vezette a pesti, illetve a fővárosi kamarát. Nagyvonalú, komoly társadalmi szerepet vállaló és rendkívül sikeres üzletember volt, a Budapesti Értéktőzsde 2004-ben díjat is alapított a tiszteletére. Példakép tehát van. Tisztújítás közeleg. Reménykedjünk.” – írtam „A családban marad?” című jegyzetemben a Népszava 2019. január 7-i számában. A Szatmáry családra utaltam (édesanyára és fiára), akik hosszú évekig családi vállalkozásként üzemeltették Budapesti Kereskedelmi és Iparkamrát (BKIK). A közélet és a gazdaság egy jelentős szegmensét szállták meg, irányították azt, és jól tartották – elsősorban megrendelésekkel – a mindenbe belenyugvó híveket. Kínos, kellemetlen ügyek kapcsolódnak a Szatmáry – klán tevékenységéhez, de a família valahogy sosem akart elszakadni a kamarai közösségtől.  Lehet, hogy jó bolt „kamarázni”.

2019. február 13-án ismét vezetőt választott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése, az új elnök Nagy Elek úr. 2016. tavasza óta ő a fővárosi köztestület negyedik (!) elnöke, így Kochmeister báró harminckét éves rekordja abszolút nincs veszélyben.  Nagy úr egyhangú szavazással nyerte el a magas tisztséget.

Szatmáry-Jähl Angéla – korábbi leváltását és mellőzését követően – 2018 ősze óta ismét a BKIK Kereskedelmi Tagozatának elnöke, tehát ismét befolyásos személlyé vált. A 2016. márciusában – botrányos körülmények között a BKIK elnökeként - megbukott fia - Szatmáry Kristóf - ma miniszteri biztos, parlamenti képviselő és bizottsági alelnök, pártelnök, klubelnök. A BKIK utolsó tíz éve tele volt kudarcokkal és botrányokkal, jó lenne feledni ezt a keserves időszakot. Jó lenne hinni abban, hogy a köztestület kizárólag a hozzátartozó – és kötelező kamarai hozzájárulást fizető - 300 ezer fővárosi vállalkozás érdekében dolgozik, és nem azért, hogy a tisztségviselők bukszája dagadjon.

Azt is díjaznám, ha nem személyi ügyekről, hatalmi harcokról illetve anyagi visszaélésekről szólnának a hírek. Az elmúlt években minden fontos volt, csak a fővárosi vállalkozások ügye, baja, vágya nem számított senkinek. Figyelem! Az ország legnagyobb területi kamarájáról van szó: közel 2 milliárd forintos éves költségvetésből gazdálkodnak. Ebből aztán jó nagyokat lehet vételezni: juthat itt mindenre, ami kellemes és szórakoztató. Vajon a budapesti vállalkozások érdekei és szempontjai a rangsor hányadik helyén állnak?  

Nem ismerem személyesen Nagy urat, vállalkozásairól viszont hallottam (BÁV, Főtaxi), de kamarai elnöki pályakezdését egy körülmény biztosan beárnyékolja. A tisztújító küldöttgyűlés levezető elnöke - botrány: a BKIK tiszteletbeli elnöke (!!!) - az a Szatmáry Kristóf volt, aki nyolcéves uralkodása alatt – a mama aktív közreműködésével – rosszul működő családi vállalkozássá züllesztette az egykor nagytekintélyű köztestületet. Gondolom, hogy Szatmáry-Jähl Angéla ma is hatékonyan segítette fiát a küldöttgyűlés levezetésében. Hiába, ilyenek a gondos édesanyák.  

Kedves Elnök úr, ez nem lesz könnyű menet. Reménykedjünk?

Szerző: Dr. Dávid Ferenc (a Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségének korábbi főtitkára)  

Forrás: Hírklikk