Közvetlen uniós forrásokért lobbizott az MSZP a finn miniszterelnöknél

HírKlikk 2019. szeptember 30. 18:51 2019. szept. 30. 18:51

Szeptember 30-án Budapestre látogatott Antti Rinne, az EU tanácsának soros elnökségét ellátó ország kormányfője, hogy személyesen is tájékozódjon az Orbán Viktor által kiépített illiberális demokráciáról. Mint ismert, a magyar–finn viszony megromlott az elmúlt időben, ugyanis a magyar kormány nehezményezi, hogy a finnek az EU soros elnökeként terítékre vennék a magyar jogállamiság helyzetét.

A finn miniszterelnök hétfőn fogadta a szocialisták elnökét, Tóth Bertalant, Karácsony Gergelyt és Mesterházy Attilát. A találkozón szóba került Magyarország helyzete az Európai Unióban, továbbá szó esett az október 13-i önkormányzati választásokról is.

Karácsony azt mondta, felvetette az Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnökének, hogy az Unió két hibát követett el: az egyik, hogy nem csinál semmit, nincs semmilyen szankciója annak, ha visszaélnek az uniós jóindulattal, a másik rossz pedig az, hogy a kormányok számára lehetővé teszi, hogy az általuk képviselt politikával szembeni szankciókat az ország ellen hozott szankcióként értelmezzék. Márpedig a források megvonása erre alkalmat fog adni. 

Az ellenzéki képviselők arra kérték az EU soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnökét, hogy az EU nyissa meg a forrásokat közvetlenül azok előtt azok előtt a hazai  települések előtt, amelyek tudják vállalni azokat a garanciákat, amelyeket az unió elvár.